Banjolučki biskup Franjo Komarica i privremeni predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović ocijenili su tijekom susreta u srijedu u Banjoj Luci kako se Hrvati u Republici Srpskoj nalaze u nikad težoj poziciji, zaboravljeni od hrvatske službene politike i izloženi torturi politike RS-a, priopćeno je iz HDZ-a 1990.

Biskup Komarica i Cvitanović istaknuli su paradoks da u trenutku podnošenja aplikacije za članstvo u EU, u Bosni i Hercegovini nisu ispunjene elementarne i civilizacijske pretpostavke, a samo na prostoru grada Banje Luke je ubijeno ili nestalo 120 osoba hrvatske nacionalnosti, za što nisu poduzete niti istražne radnje, ni sankcionirani počinitelji.
To je samo ogledalo ukupnog stanja, događanja i odnosa spram hrvatskog stanovništva u RS-u, priopćeno je u srijedu iz HDZ-a 1990.
“Stoljetne župe i hrvatska ognjišta na ovim prostorima preživjele su i nadživjele povijesne egzistencijalne prijetnje od otomanskog doba do komunizma, no izumiru u Republici Srpskoj, u kojoj su tijekom rata spaljene crkve i kuće, a puk protjeran, dok se u poraću, do danas, ništa nije ozbiljno učinilo na području povratka, obnove i zaštite prava i imovine”, istaknuto je tijekom sastanka.

Biskup Komarica i predsjednik HDZ-a 1990. su se suglasili da je potrebno zajedništvo hrvatskih stranaka na prostoru RS-a na izborima radi zaštite prava i imovine te sprječavanja izbora nelegitimnih hrvatskih predstavnika u Vijeće naroda RS-a.
Cvitanović je predstavio zamisao svoje stranke o nužnosti ustavnog, administrativnog i teritorijalnog preustroja zemlje koji bi zadovoljio sve kolektive u Bosni i Hercegovini i omogućio povoljniji položaj Hrvatima u BiH.

Komentiraj

FOTO:Ivica Galovic/ PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.