Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izrazila je zadovoljstvo postignutim dogovorom s premijerom Tihomirom Oreškovićem s kojim je u petak supotpisala prijedlog da se za novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) imenuje Daniel Markić,  a za predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Pjera Šimunovića, naglasivši važnost profesionalizma i neovisnosti u radu tih službi.

 

“Drago mi je da smo se dogovorili, naša suradnja je jako dobra, idemo dalje”, izjavila je predsjednica Republike u subotu, tijekom šetnje Cvjetnim trgom na novinarske upite o imenovanjima te o odnosu s predsjednikom Vlade RH Oreškovićem.

Na novinarsku konstataciju da je HDZ bio protiv imenovanja Markića na čelo SOA-e, predsjednica Grabar Kitarović rekla je da ne može komentirati stavove stranke.

“Meni je bitan prijedlog predsjednika Vlade, u ime Vlade. O bilo kakvim razgovorima ili prijeporima, morate pitati one koji su u to uključeni”, dodala je.

Na pitanje je li Markić bio Lozančićev prijedlog, naglasila je kako ne zna te da ne vjeruje. “On bio Oreškovićev prijedlog”, rekla je .

Komentirajući prijedlog imenovanje Pjera Šimunović za novog  predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, predsjednica države ocijenila je kako je riječ o vrhunskom profesionalcu.

“Vjerujem da će biti sjajan na tom mjestu”, rekla je Grabar Kitarović, te istaknula važnost potpune neovisnosti i profesionalizacije tih službi, sukladno standardima Eeuopske unije NATO-a.

Komentiraj

FOTO:Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.