EPA/WOLFGANG KUMM

Bavarski saveznici njemačke kancelarke Angele Merkel zaprijetili su u utorak da će vladu tužiti sudu ako ne bude ispunjen njihov zahtjev da se zaustavi dotok tražitelja azila, što je dodatno produbilo podjelu u koaliciji oko politike prema izbjeglicama.

Horst Seehofer, čelnik Kršćansko-socijalne unije (CSU) – “sestrinske stranke” Merkeličinog CDU-a – želi da Merkel uspostavi centre na granici s Austrijom za ubrzavanje deportacije migranata koji ne ispunjavaju uvjete za dobivanje političkog azila.

Kancelarki je telefaksom u utorak stiglo to pismo u kojemu se prijeti sudom, a dobila je rok do petka da na njega odgovori prije nego što ga Seehofer objavi.

Thomas Oppermann, predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata (SPD), manjeg koalicijskog partnera u Berlinu, nazvao je tu prijetnju “objavom izlaska iz koalicije”.

“CSU nije preduvjet da možemo vladati”, dodao je Oppermann. Kaolicija CDU-a i SPD-a zadržat će veliku većinu u parlamentu i bez CSU-a, koji vlada u Bavarskoj, glavnoj točki ulaska migranata.

Njemačka je prošle godine primila 1,1 milijun tražitelja azila, što je dovelo do poziva diljem političkog spektra na poduzimanje mjera za usporavanje priljeva izbjeglica.

CSU je također optužio SPD za zastoj u provedbi koraka za smanjenje broja izbjeglica, kao što je suspenzija mogućnosti ujedinjavanja obitelji.

Komentiraj

FOTO:EPA/WOLFGANG KUMM
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.