Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama neće poduprijeti šijitsku miliciju koja bi mogla zatražiti da sudjeluje u operaciji za preuzimanje kontrole nad Mosulom od Islamske države (IS) i na Bagdadu je da odluči o njezinoj ulozi, rekao je jedan američki general novinarima u Pentagonu.

Šijitske paravojne snage priopćile su u utorak da će podržati ofenzivu iračke vojske zapadno od Mosula, posljednjeg velikog uporišta IS-a u Iraku. Njihovo sudjelovanje u operaciji moglo bi dovesti do sektaškog sukoba u toj većinski sunitskoj regiji.

Ta je objava uslijedila unatoč upozorenjima skupina za ljudska prava da bi uključivanje PMF-a, koalicije milicija uglavnom obučenih u Iranu, moglo raspiriti sektaško nasilje.

“Što se tiče šijitskog PMF-a, koalicija podržava samo one elemente koji su pod izravnim zapovjedništvom i kontrolom  iračkih snaga sigurnosti a šijitski PMF to nije”, rekao je general Gari Volesky, zapovjednik koalicijskih kopnenih snaga u borbi protiv militanata IS-a.

“Mi ih ne podupiremo”, dodao je i istaknuo da iračka vlada mora odlučiti o ulozi PMF-a te joj poručio da razmotri tu preporuku.

Komentiraj

FOTO:EPA/ECPAD
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.