Ovogodišnju, treću po redu, književnu nagradu Hrvatskoga P.E.N. centra za najbolje književno-esejističko djelo Višnja Machiedo dobila je Renata Jambrešić Kirin za zbirku eseja “Korice od kamfora”, a nagrada joj je uručena u četvrtak u prostoru Hrvatskoga društva pisaca (HDP) u Zagrebu.

Nagradu joj je uručio Mladen Machiedo, a u ime prosudbenoga povjerenstva, akademik Tonko Maroević je pročitao obrazloženje.

Maroević je istaknuo kako Renata Jambrešić Kirin svojim darom imaginacije kroz sedamdesetak literarnih mini-eseja profilira mnoge epohalne likove.

Kao autorica aktivističke vokacije feministički je i antimilitaristički angažirana, istaknuo je Maroević dodavši kako se u svojim esejima drži lirskoga empirizma.

Renata Jambrešić Kirin je istaknula kako svojim radom pokušava kulturni tekst demontirati i presložiti te naglasila kako je i sama mnogo toga naučila od književne prevoditeljice i kulturne djelatnice Višnje Machiedo.

Nagrada Višnja Machiedo dodjeljuje se za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Hrvatskoj.

Renata Jambrešić Kirin znanstvena je savjetnica na Institutu za za etnologiju i folkloristiku. Vanjska je suradnica i potpredsjednica Centra za ženske studije u Zagrebu i gostujuća predavačica pri Institutu za poslijediplomske studije ISH u Ljubljani, a volonterski surađuje s udrugama Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i IRCT Zagreb (Međunarodni rehabilitacijski centar za žrtve mučenja). Bila je stipendistica Sveučilišta Oxford (Refugee Studies Programme), Srednjoeuropskog Sveučilišta u Budimpešti te američkog Sveučilišta Ohio u Columbusu. Autorica je knjige Dom i svijet: o ženskoj kulturi pamćenja (2008.).

Komentiraj

FOTO:HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.