U Klagenfurtu je u četvrtak započelo suđenje hrvatskom poduzetniku Goranu Štroku, kojeg se sumnjiči da je od Hypo Banke 2006. pod nedozvoljenim uvjetima primio kredit od šest milijuna eura.

“U ovom procesu se radi o tome da je Štrok znao da njegov poslovni Guenter Striedinger nije mogao djelovati sam i odobriti mu kredit u tolikom iznosu”, kazao je na Zemaljskom sudu državni odvjetnik Norbert Lading.

Prema optužnici, Štrok je preko svog poslovnog partnera, tadašnbjeg člana uprave Hypo banke, Striedingera, dogovorio kredit za kupnju zemljišta na otoku Jakljan kod Dubrovnika. Kako se navodi, nadzorni odbor Hypo banke nije bio upućen u proces odobravanja kredita te je bio “stavljen pred gotove činjenice”. Striedinger je kao suponuđač u projektu Jakljan jamčio iznosom od 300.000 eura, na temelju čega je kasnije i isplaćen kredit u visini od 6,7 milijuna eura. Zbog nejasnoća, do projekta na Jakljanu nikada nije ni došlo.

Guenther Striedinger je za isti slučaj već početkom 2016. osuđen dodatno na 18 mjeseci zatvora zbog pronevjere. Štrok je izjavio kako se ne osjeća krivim.

Komentiraj