Kinookus Food Film Festival, jedini hrvatski festival koji spaja umjetnost filma i uživanja u hrani, održat će se u Stonu od 3. do 6. rujna na temu “Kruh i duh”, u skladu s kojom će u svim sekcijama promišljati duhovnu dimenziju hrane, njezinu simboliku u svakodnevnom životu te značaj i ulogu u obredima i svetkovinama.

U sekciji “Okušavanje” za nagrade, Veliku i Malu kamenicu, natjecat će se više od četrdeset dokumentarnih i igranih filmova iz cijeloga svijeta, a za svoje šesto izdanje organizator festivala, dubrovačka udruga Kinookus, najavljuje niz noviteta i gostovanja istaknutih svjetskih chefova.

Među ostalim, konkurencija donosi dokumentarni film Wima Wendersa “Sol zemlje”, portret fotografa Sebastiaoa Salgadoa koji je posljednjih 40 godina proveo putujući svijetom i svjedočeći raznim prijelomnim trenucima, međunarodnim konfliktima, gladovanju i emigracijama.

Prikazat će se i talijanski “Europa na prodaju” o tome kako vlade i javne uprave diljem Europe, pritisnute dugovima, pokušavaju napuniti blagajne prodajući svoju najdragocjeniju imovinu, britanski “Hadwinova presuda” o preobražaju Granta Hadwina iz drvosječe u eko-terorista, kanadski “Samo pojedi: priča o bacanju hrane” o gubicima milijardi dolara zbog nepotrebnog bacanja hrane, talijanski “Alergija: Toksični teret” o sve češćoj pojavi alergija kao posljedici globalnog eksperimenta, austrijski “Globalno šoping selo” o fenomenu sveprisutnih trgovinskih centara, francuski “Zamišljene gozbe” o ljudima koji su unatoč rizcima u zarobljeništvu nacističkih i drugih logora zapisivali recepte.

U suradnji s Rendez-vous, Festivalom Francuske u Hrvatskoj, predstavit će se francuska kinematografija i gastronomija, s posebnim naglaskom na slavnoj francuskoj tradiciji kruha i peciva.

Festival nastavlja suradnju s američkim chefom hrvatskog podrijetla, Richardom Gruicom kojeg zovu i “Foodzilla”, a dolazi i irski chef, povjesničar umjetnosti, JP McMahon, kulinarski direktor grupe restorana EatGalway u kojoj su slavni Cava Bodega i Aniar.

Ove je godine uvedena i nova sekcija, “Što na platnu, to na pjatu”, u sklopu koje će ograničeni broj gledatelja moći kušati hranu i pića koja se pojavljuju na filmu koji u tom trenutku gledaju i tako sudjelovati u sveobuhvatnom osjetilnom iskustvu.

Sekcija Kinofokus donosi razgovor s predstavnicima vjerskih zajednica “Duhovna trpeza” o simbolici hrane i njezinoj ulozi u religijskim obredima, a u Kneževom dvoru u Stonu, organizirat će se izložba “Kruh vrh pogače” s desetak tradicionalnih hrvatskih vrsta kruha.

Održavat će se i radionice za djecu, tržnica eko i tradicijskih proizvoda Kinolokus, glazbeni program, te nezaobilazni domjenci s kušanjem vina.

Ususret šestom “Kinookusu”, u okviru filmskog programa “Okusi drugačije kino”, u dubrovačkom Ljetnom kinu Slavica cijelog ljeta se prikazuje izbor ponajboljih dokumentarnih filmova. Ove srijede predstavlja se putujući Sisak Eco Film Festival, čiji volonteri na biciklima obilaze Hrvatsku i BiH prikazujući odabrane kratke filmove na temu zaštite okoliša. Direktor sisačkog festivala Daniel Pavlić publici će predstaviti filozofiju manifestacije i nedavne uspjehe svog tima u zaštiti ekosustava rijeke Une, te prikazati nekoliko kratkometražnih filmova iz svoje ovogodišnje selekcije.

Komentiraj

FOTO:Grgo Jelavic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.