Indijskim filmom “Duga” Nagesha Kukunoora u srijedu navečer u zagrebačkom kinu Europa otvoren je prvi KinoKino – Međunarodni filmski festival za djecu, u sklopu kojega će se do nedjelje, 20. ožujka prikazati tridesetak igranih filmova za djecu s raznih strana svijeta, od Švedske i Estonije do Australije.

“Iako godinama kroz programe Zagreb Film Festivala i Kina Europa predstavljamo europski i svjetski igrani film za djecu, sretni smo što je došlo vrijeme da pravi festival s događanjima posvećenima potpuno djeci”, rekla je Selma Mehadžić, direktorica KinoKino Festivala.

Publici se video porukom obratio Nagesh Kukunoor redatelj filma “Duga”, prvog filma u konkurenciji Festivala, autor najuspješnijeg nezavisnog indijskog filma, “Hyderabad Blues”.

“Film sam snimio da me podsjeti na moje sretno djetinjstvo i moju prekrasnu Indiju, ali i da pokaže kako unatoč svemu  u svijetu još uvijek ima puno dobra”, poručio je Kukunoor.

Njegov film “Duga” priča je o snazi sestrinsko-bratske ljubavi, a prati djevojčicu koja s mlađim bratom kreće na neizvjesno i nekoliko stotina kilometara dugo putovanje kroz indijsku pustinju, ne bi li pronašla način da mu vrate vid. Na tom putu susreću razne živopisne likove koji im ponekad pomažu, a ponekad odmažu, pa film uz neizbježan dječji optimizam, donosi malo napetosti, humora, glazbe i magije.

Festival su službeno otvorila djeca koja su “odrasla” uz programe za djecu Kina Europa i ZFF-a te redovito posjećivala filmske projekcije i radionice u tom kinu.

U natjecateljskom programu, koji je podijeljen u kategorije dugog i kratkog igranog filma, prikazat će se 17 filmova, a među njima su i dva koja su svjetsku premijera imali na nedavnom Berlinalu – turski “Rauf” i njemački “Same u kući”.

Prikazat će se i nizozemski film “Mali gangster”, estonski “Tajna družina Juhograda”, korejski “Kako ukrasti psa”.

Natjecateljski program kratkih filmova, donosi devet filmova o odrastanju, obiteljskim i prijateljskim odnosima, koji su podijeljeni u dvije teme – “Svaki dan otkrivam”, namijenjen djeci starijoj od sedam godina i “Nema šale”, za starije od deset godina.

Popratni program “Klasici s redateljima” prikazat će najdraže filmove iz djetinjstva afirmiranih hrvatskih redatelja, Vinka Brešana, Danila Šerbedžije i Antonia Nuića, dok program “Moj prvi odlazak u kino”, namijenjen djeci predškolske dobi, koja se možda prvi put susreću s projekcijama na velikom platnu, donosi tridesetak minuta igranih i animiranih filmova.

Nagrade se dodjeljuju u dvije kategorije o kojima odlučuju profesionalni i dječji žiri, a svoju će nagradu dodijeliti i publika.

Službeni dio festivala završava 19. ožujka proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada, kada će se izvan konkurencije prikazati klasik “Izgubljena olovka” Fedora Škubonje, a dan kasnije priredit će se reprize i program nagrađenih filmova.

U svečano otvorenje prvog izdanja KinoKino Festivala posjetitelje je uveo dječji rock band Vodene kozice.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.