Zagrebačko kino Europa i Zagreb Film Festival treću godinu zaredom predstavljaju Hrvatsku na Danu filma za mladu publiku koji će se 7. svibnja, u organizaciji Europske filmske akademije, održati u 36 europskih gradova, a u okviru kojega će i mladi hrvatski filmofili odlučivati o ovogodišnjem najboljem filmu za djecu.

Ove godine nominirani su švicarsko-francuski film “Moj život kao Tikvica”, njemački “Tschick” i švicarski “The Girl Down Loch Anzi”, a odabrao ih je međunarodni odbor u kojemu je iz Hrvatske sudjelovala Selma Mehadžić.

U svakom od gradova koji sudjeluju u projektu – među kojima su Beč, Bruxelles, Berlin, Budimpešta, Firenca, Amsterdam, Bratislava, Barcelona, London – oformit će se dječji žiri koji će pogledati nominirane filmove i glasovati za svoje favorite, najavljeno je iz kina Europa.

Djeca između 12 i 14 godina koja žele sudjelovati u odabiru najboljeg filma mogu se kratkim motivacijskim pismom i kritikom svog najdražeg filma do 16. travnja prijaviti na adresu kina Europa (Kino Bibijada, Varšavska 3, Zagreb), ili e-mailom na [email protected].

Na sam Dan filma za mladu publiku, 7. svibnja, projekcije će se održati od 9 do 17 sati, a u stankama će članovi žirija uz stručne moderatore sudjelovati u razgovorima i analizama filmova. Nakon zadnje projekcije glasat će za najbolji film po svom izboru.

Dodjela nagrada, koja će se održati u ranim večernjim satima u Erfurtu, moći će se pratiti putem live streama na www.yaa.europeanfilmawards.eu. Filmu s najvećim brojem glasova po završetku događanja dodijelit će se Nagrada mlade publike za najbolji film za djecu.

Dan filma za mladu publiku održava se proteklih pet godina s ciljem promocije europske kinematografije i igranog filma za djecu. Prošle godine u hrvatskom žiriju bilo je tridesetak mladih filmofila, a s najviše glasova iz svih gradova sudionika pobijedio je francuski film “Uvijek svoja” Emilie Deleuze.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.