Kineski predsjendik Xi Jinping je u razgovoru s britanskim premijerom Davidom Cameronom tijekom svog posjeta Velikoj Britaniji pozvao tu zemlju da ostane članicom Europske unije, priopćilo je u petak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

“Kina se nada naprednoj Europi i ujedinjenoj Europskoj uniji i nada se da će Velika Britanija biti važna zemlja članica  Europske unije, kako bi imala pozitivnu i konstruktivnu ulogu u razvoju kinesko-europskih odnosa”, rekao je Xi, prenijelo je ministarstvo.

Ostanak ili izlazak Velike Britanije iz Europske unije tema je referenduma koji će Cameron organizirati prije kraja 2017.

Xi koji je u petak poslije podne otputovao iz Britanije potpisao je s britanskim partnerima ugovore vrijedne više od 40 milijarda funti.

Tijekom četverodnevnog državnog posjeta primila ga je i kraljica Elizabeta II.

Prije nego je odletio za Kinu, kineski je predsjednik u petak posjetio nogometni klub Machester City.

Komentiraj

FOTO:EPA/ANDY RAIN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.