Prvi kineski nosač zrakoplova i njegova flota bit će otvoreni za javnost kad posjete Hong Kong u povodu obilježavanja 20. obljetnice povrata bivše britanske kolonije Kini, objavila je kineska novinska agencija Xinhua u nedjelju.

Flota Liaoning pokazat će “vojnu moć”i postignuća kineskih pomorskih snaga, prenosi Xinhua izjavu glasnogovornika Kineske narodne oslobodilačke ratne mornarice Yanga Lianga. Prema medijima, predviđeno je da flota u Hong Kong stigne u petak.

Kineski predsjednik Xi Jinping u subotu je u govoru prigodom polaganja prisege nove hongkonške čelnice oštro upozorio da Peking neće tolerirati bilo kakvo ugrožavanje vlasti u podijeljenom gradu. Riječ je o najsnažnijem Xijevu govoru u jeku zabrinutosti zbog, kako neki smatraju, povećanog upletanja Pekinga.

“Svaki pokušaj ugrožavanja kineske suverenosti i sigurnosti, izazivanje snage centralne vlade … ili korištenje Hong Konga za izvođenje aktivnosti infiltracije i sabotaže protiv ostatka Kine čin je koji prelazi crvenu liniju i apsolutno je nedopustiv”, rekao je Xi.

Liaoning plovio je nedaleko od de facto neovisnog Tajvana u nedjelju ranije ove godine.

Komentiraj

FOTO:Ilustracija: Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.