Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un pozvao je južnokorejskog predsjednika Moon Jae Ina da sudjeluje na summitu u Pjongjangu, objavio je Seul u subotu.

Poziv je prenijela Kim Yo Jong, sestra prvog čovjeka Sjeverne Koreje, u posjetu Južnoj Koreji povodom Olimpijskih igara, po glasnogovorniku Plave kuće, južnokorejskog ureda predsjednika.

Kim je rekao kako je spreman susresti se s Moonom “što je prije moguće”, izjavio je on.

Bio bi to treći summit tog tipa, nakon susreta Kimova oca, Kim Jong Ila i južnokorejskih čelnika Kim Dae Junga i Roh Moo Hyuna 2000. i 2007., svaki put u Pjongjangu.

Nakon mjeseci tišine o njezinu sudjelovanju na Olimpijskim igrama u Pjongčangu, Sjeverna Koreja poslala je u Južnu sportaše, umjetnike, organizirane navijačice i visoko izaslanstvo.

Moon je primio za ručak u subotu nominalnog šefa države Sjeverne Koreje Kim Yong Nama, čije su funkcije prvenstveno protokolarne, kao i Kim Yo Jong.

“Posebna izaslanica Kim Yo Jong predala je osobno pismo” svojeg brata koje sadrži “želju za poboljšanjem međukorejskih odnosa”, izjavio je Moonov glasnogovornik Kim Eui-kyeom.

Komentiraj

FOTO:HINA/ YONHAP
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.