EPA/HANS PUNZ

Američki državni tajnik John Kerry rekao je u ponedjeljak da će Sjedinjene Države stajati “rame uz rame” s Francuskom u odlučnosti da se porazi Islamska država koja je preuzela odgovornost za terorističke napade u kojima je ubijeno 129 ljudi u Parizu.

Kerry je govorio nakon što je doputovao u Pariz kako bi odao počast žrtvama krvoprolića u nekoliko restorana, kafiću, koncertnoj dvorani i nogometnom stadionu koji su bili ciljevi napada militanata u petak navečer. Trebao bi se sastati s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom u utorak ujutro.

Nakon što je doletio iz Turske gdje je sudjelovao na sastancima skupine G20, Kerry je odmah otišao u američko veleposlanstvo u središtu Pariza i pritisnuo prekidač kako bi osvijetlio fasadu zgrade u plavu, bijelu i crvenu boju francuske zastave.

  • “Nitko ne bi trebao sumnjati da svjetlo još uvijek sjaji u Gradu svjetla”, rekao je. “Pariz je upoznao i mračnije trenutke i prevladao ih”.

Kerry je o Francuskoj govorio kao o najstarijem američkom savezniku i rekao da će Sjedinjene Države stajati “rame uz rame” s njom u borbi protiv Islamske države.

“Večeras smo svi Parižani”, rekao je. “Na kraju ćemo poraziti Daesh i sve koji dijele njihovu podlu ideologiju”, rekao je Kerry nazivajući Islamsku državu njezinom arapskom kraticom.

U nedjelju je Pentagon rekao da su se Sjedinjene Države i Francuska suglasile oko konkretnih koraka kako bi pojačale  borbu protiv Islamske države u telefonskom razgovoru američkog ministra obrane Asha Cartera i francuskog ministra obrane Jeana-Yvesa Le Driana.

Komentiraj

FOTO:EPA/HANS PUNZ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.