Američki državni tajnik John Kerry posjetio je Albaniju u nedjelju kako bi potaknuo njezine čelnike da provedu antikorupcijske mjere koje bi joj mogle pomoći da unaprijedi svoje izglede za članstvom u Europskoj uniji.

Njegov posjet, kraći od četiri sata, prikazan je u izravnom prijenosu na državnoj televiziji, dok je mnoštvo poredano uz prometnice promatralo njegovu povorku ulicama glavnog grada.

Kerry se sastao s albanskim premijerom Edijem Ramom i oporbenim čelnicima. Albanija je članica NATO-a i bliska američka saveznica, ali se i desetljećima nakon pada komunizma bori s političkom i drugom korupcijom.

Albanski parlament razmatra nove reforme, koje podupire Zapad i koje bi uključile antikorupcijski model kakav ima američki FBI.

“Albanci trebaju biti zadovoljni time što im je zemlja na pravom putu. Vi ste na pravom putu”, rekao je Kerry nakon sastanka s Ramom.

“Znam da nije lako izaći na kraj s onima koji izbjegavaju svoj dio odgovornosti”, rekao je Kerry misleći na korumpirane pojedince. Ohrabio je albanske zakonodavce da usvoje reformski paket.

“Naš je cilj izglasovati paket ustavnih reformi u ožujku. Pošto on ima izravnog utjecaja na pridruženje EU-u, uvjeren sam da ćemo uspjeti”, rekao je albanski premijer Rama.

U prosincu je albanski parlament usvojio zakon kojim bi svi s kaznenim dosjeom trebali biti izbačeni iz politike i državne administracije.

Albanija je dobila veliku ekonomsku pomoć, uključujući i 20 milijuna dolara za pravosudnu reformu, a zauzvrat često pomaže Washingtonu u njegovim vanjskopolitičkim ciljevima.

Tirana je dala 15 tisuća streljiva iz sovjetskog doba kurdskim borcima i iračkoj vojsci koja se bori protiv tzv. Islamske države. Poslala je mali kontigent svojih vojnika u Afganistan, a Rama kaže da će tamo i ostati koliko god bude potrebno.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.