Američki državni tajnik John Kerry ocijenio je u nedjelju da je retorika kampanje u okviru republikanskih predizbora za Bijelu kuću sramota za SAD, nakon polemičkih izjava glavnih kandidata Donalda Trumpa i Teda Cruza.

Upitan na tv postaji CBS o reakcijama koje mu prenose dužnosnici na njegovim putovanjima u inozemstvo, Kerry je kazao da mu je “s obzirom na postavljena pitanja, jasno kako je ono što se događa sramotno za našu zemlju”.

Osvrnuo se na poziv Donalda Trumpa da se zabrani ulazak u Sjedinjene Države svim muslimana i njegovo opravdavanje simulacije utapanja kao oblika mučenja, ali i na prijedlog senatora Teda Cruza da policija nadzire muslimanske četvrti.

Dužnosnici u drugim zemljama “ne mogu u to povjerovati, šokirani su i ne znaju kamo sve to vodi SAD”, objasnio je šef američke diplomacije.

U prosincu prošle godine Kerry je već izjavio kako prijedlog Donalda Trumpa da zabrani muslimanima pristup američkom teritoriju “dovodi u opasnost nacionalnu sigurnost” zemlje.

Po ispitivanju Sveučilišta Quinnipiac, objavljenom krajem prosinca, među pristašama republikanaca 44 posto njih reklo je kako bi bili ponosni da Donald Trump uđe u Bijelu kuću, što je dvaput više od broja republikanskih birača koji su rekli da bi ih u tom slučaju bilo sram.

Samo četiri posto upitanih demokrata i 20 posto nezavisnih birača navelo je da bi bili ponosni da im je Donald Trump predsjednik.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.