Američki državni tajnik John Kerry je rekao ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da ga ozbiljno zabrinjava porast broja napada separatista na istoku Ukrajine, rekao je jedan američki diplomat.

Kerry je u telefonskom pozivu Lavrovu izrazio svoju duboku zabrinutost i zahtijevao od zaraćenih strana trenutačni prekid vatre i punu primjenu sporazuma iz Minska, zaključenog u veljači.

Sjedinjene Države redovno dulje od godine dana upozoravaju na nasilje proruskih separatističkih snaga na istoku Ukrajine, iako su snizile ton posljednjih tjedana.

Sukob u Ukrajini je zadao težak udarac njihovim odnosima, već ledenih od 2012.

 

  • U četvrtak je Ukrajina optužila proruske separatiste za pripremu napada i za ubojstvo dvojice vojnika ostvarivši rekordni broj udara na položaje vojske Kijeva nakon uvođenja primirja u veljači.

 

Od početka tjedna, stanje se bitno pogoršalo u području Mariupolja, posljednjeg velikog grada na separatističkom istoku pod kontrolom vlade, gdje se četvrti dan nastavljaju sukobi teškim topništvom.

Više od 6800 ljudi je poginulo od početka sukoba u travnju 2014.

Komentiraj

FOTO:EPA/MICHAEL REYNOLDS
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.