Američki državni tajnik John Kerry kritizirao je u utorak Rusiju zbog “neodgovorne i duboko pogrešne odluke” podupiranja sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i poručio da se napori za prekid rata u Siriji moraju nastaviti iako je Washington prekinuo s Moskvom pregovore o primirju.

“Želim da bude jasno da nismo odustali od sirijskog naroda i da ne odustajemo od nastojanja da se postigne mir”, rekao je Kerry u govoru u Bruxellesu.

“Nastavit ćemo težiti smislenom, održivom, provedivom prekidu neprijateljstava u toj zemlji i da to uključuje prizemljivanje sirijskih i ruskih vojnih zrakoplova u određenim područjima.”

SAD je u ponedjeljak suspendirao pregovore s Rusijom o prekidu vatre u Siriji, optuživši Moskvu da ne poštuje svoje obveze da će prekinuti borbe i osigurati dostavu humanitarne pomoći.

Kerry je kazao da se oni koji ozbiljno žele mir ne ponašaju kao što se Rusija ponaša u Siriji i upozorio da se Rusija pretvara da ne vidi da Asadove snaga napadaju civile klornim bombama.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je utorak da će pozvati SAD i Rusiju da nastave pregovore o Siriji, na sastanku ovaj tjedan s Kerryjem i visokim ruskim dužnosnicima.

“Situacija u Alepu i cijeloj Siriji… doista slama srce i jako uznemiruje”, rekao je Ban novinarima u Strasbourgu, odakle putuje u Bruxelles na donatorsku konferenciju o Afganistanu.

“Tom prigodom sastat ću se s državnim tajnikom Kerryjem i nekim visokim ruskim dužnosnicima te također s predstavnicima Europske unije. Snažno ću apelirati na njih da nastave pregovore kako bi prekid vatre zaživio”, rekao je.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.