Američki državni tajnik John Kerry izrazio je u subotu zabrinutost u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom po dužnosti Sergejem Lavrovom zbog izvješća o pojačanom gomilanju ruskih vojnih snaga u Siriji, priopćio je State Department.

“Tajnik je jasno rekao ako su ta izvješća točna te bi akcije mogle voditi daljoj eskalaciji sukoba, većim gubicima života, većem broju izbjeglica, a prijete i sukobom s koalicijom koja u Siriji djeluje protiv takozvane Islamske države”, navodi se u priopćenju.

Kerry i Lavrov dogovorili su se da će nastaviti razgovore o sirijskom sukobu kasnije ovoga mjeseca u New Yorku.

 

  • Više je medijskih izvješća objavljeno u petak, pozivajući se na američke dužnosnike, o povećanju ruskih snaga u Siriji i jačanju vojne potpore Moskve njezinu savezniku, sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

 

Citirajući neimenovani izvor iz administracije američkog predsjednika Baracka Obame, dnevnik The New York Times objavio je da je Rusija poslala vojni izvidnički tim u Siriju te montažne kuće za stotine ljudi i opremu za poljski aerodrom u Siriji.

Prema njujorškom listu montažne kućice govore da bi Rusija mogla rasporediti do 1000 vojnih savjetnika i drugog vojnog osoblja na aerodromu kod Latakije, glavne morske luke u Siriji.

 

  • Pobuna protiv četiri desetljeća vladavine obitelji Asad izbila je 2001. i prerasla u krvav građanski rat s vrlo heterogenim frakcijama među kojima su islamistički militantni postali najsnažniji element u borbi protiv Asadova režima.

 

Sjedinjene Države i Rusija razilaze se u pogledu na građanski rat u Siriji jer Rusija je snažan saveznik Asada, a SAD želi kraj njegove ere i političku tranziciju.

U petak je, kako javlja AFP, ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio da je prerano govoriti o ruskom vojnom angažmanu u Siriji u borbi protiv radikalne takozvane Islamske države. Podsjetio je, međutim, da Moskva odavna prodaje oružje Asadovu režimu.

Komentiraj

FOTO:getty images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.