Američki državni tajnik John Kerry kazao je u utorak kako je govor iranskog vrhovnog vođe Alija Hamneija, kojim je u petak najavio da će prkositi američkoj politici u regiji unatoč dogovoru sa svjetskim silama o nuklearnom programu Teherana, “vrlo zabrinjavajući”.

“Ne znam kako da to protumačim u ovom trenutku osim da shvatim onako kako je izgovoreno – da je to njegova politika”, kazao je u intervjuu za saudijsku televiziju.

“No znam da se često nešto javno kaže a stvari se mogu razviti u drugom pravcu. Ukoliko je to politika to je vrlo zabrinjavajuće, vrlo uzemirujuće”.

Ajatolah je u petak kazao kako se iranska politika prema “arogantnom” SAD-u neće promijeniti unatoč postizanju nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama dodajući da Teheran ostaje u sukobu s američkom politikom na Bliskom istoku.

U svom obraćanju povodom obilježavanja završetka svetog muslimanskog mjeseca Ramazana, Hamnei je rekao da želi da političari prouče taj sporazum kako bi se osiguralo očuvanje nacionalnih interesa jer Iran neće dopustiti ukidanje svojih revolucionarnih načela ili obrambenih sposobnosti.

“Bio (nuklearni) sporazum prihvaćen ili odbačen, mi nikada nećemo prestati podržavati naše prijatelje u regiji i narode Palestine, Jemena, Sirije, Iraka, Bahreina i Libanona. Čak i nakon postizanja ovog sporazuma naša politika prema arogantnom SAD-u neće se promijeniti”, istaknuo je.

“Opetovano smo rekli da ne pregovaramo sa SAD-om o regionalnim ili međunarodnim pitanjima, čak ni o bilateralnim pitanjima. Ima nekih izuzetaka kao što je nuklearni program o kojima smo pregovarali s Amerikancima u našem interesu… Američka politika u regiji dijametralno je suprotna iranskoj politici”, kazao je Hamnei.

Komentiraj

FOTO:Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.