Američki državni tajnik John Kerry u četvrtak je, na rubu summita u glavnome gradu Perua,   s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom razgovarao o Ukrajini i Alepu uključujući ponovno bombardiranje toga sirijskoga grada.

Nakon sastanka u četiri oka s Kerryjem, Lavrov  je novinarima na summitu Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) rekao da ruska vojska nije ovaj tjedan bombardirala pobunjeničke četvrti u Alepu.

“Naše zračne snage i sirijske zračne snage operirale su jedino u pokrajinama Idlib i Homs kako bi spriječile ISIL koji bi mogao u bijegu iz Mosula ući u Siriju”, rekao je Lavrov.

Iračke snage potpomognute međunarodnom koalicijom provode ofenzivu kako bi protjerale džihadističku takozvanu Islamsku državu iz Mosula.

Ovaj tjedan ubijeni su deseci ljudi u zračnim i minobacačkim napadima na Alep, prema podacima sirijske skupine za ljudska prava. Bombardiranja su ponovno počela u utorak nakon četverotjednog prekida i dio su ofenzive sirijske vlade i saveznika, među kojima je Rusija, protiv pobunjenika.

Lavrov nije odgovorio na novinarsko pitanje o budućnosti nuklearnog sporazuma koji je s Iranom sklopilo šest sila, među njima SAD i Rusija. Izabrani predsjednik Donald Trump u kampanji je obećao da će ukinuti taj sporazum kada postane američki predsjednik.

 

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakPoboljšanje na hrvatskom tržištu rabljenih strojeva
Sljedeći članakGLASNO! Hrvatska glazbena depresija
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.