Premijera drame Dušana Kovačevića “Maratonci trče počasni krug” u utorak 22. prosinca u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh u režiji Ive Milošević bit će, kako je najavljeno u četvrtak u Zagrebu, predstava koja će kvalitetom, pristupom i izvedbom zasigurno zamijeniti kultni film u kolektivnoj svijesti.

“Maratonce” je Kovačević napisao 1972. na trećoj godini studija dramaturgije. Drama je prvo postavljena u kazalištu 1973., u Ateljeu 212 u režiji Ljubomira Draškića, a na našim je prostorima ponajviše poznata po legendarnom istoimenom filmu Slobodana Šijana iz 1982.

“Riječ je o kultnome djelu koje je, unatoč velike popularnosti filma polako počelo padati u zaborav, pa je Kerempuh smatrao da je vrijeme ponovno ga revitalizirati”, kazao je u četvrtak na tiskovnoj konferenciji u Kerempuhu ravnatelj toga kazališta Duško Ljuština.

“Dugo smo se dvoumili kome povjeriti taj zadatak, na koncu je jednoglasna odluka pala na mladu gošću iz Beograda Ivu Milošević i izuzetno smo zadovoljni onim što smo kao rezultat dobili”, istaknuo je.

Milošević je zahvalila Kerempuhu što je izbor pao baš na nju, te glumačkom ansamblu na “izuzetno posvećenoj, ozbiljnoj, ugodnoj i istodobno lakoj suradnji”.

 

  • “Cilj mi je bio napraviti jednu ozbiljnu, duboku a opet duhovitu predstavu, da podsjetimo da je taj komad ipak nastao prije filma, da je on već suvremeni klasik”, kazala je.

 

“Mislim da će publika biti oduševljena što će imati prilike vidjeti svoj kultni film u jedom posve drugom ruhu i moći uživati u čaroliji kazališta”, poručila je redateljica.

U stvaranju te čarolije pomogla joj je dramaturginja Dora Delbianco, koja je prevela tekst na hrvatski, i to tako da “prijevodom nije izgubljen poznati Kovačevićev humor”.

No, ključnu su ulogu svakako odigrali sami glumci, koji su imali težak zadatak rekreirati na sceni vrlo kompleksne, uređene, studiozne likove, pisane s puno detalja, na koji su sjajno odgovorili, napomenula je Milošević.

Najmlađeg Topalovića, Mirka, kojega je u filmu tumačio Bogdan Diklić, u predstavi utjelovljuje Luka Petrušić. Petrušić je istaknuo kako mu je rad na toj predstavi omogućio da u “potpunosti osjeti što je to kazalište”.

“Sretan sam jer sam u tome procesu otkrio neke stvari koje mogu ali i koje ne mogu”, kazao je, poručivši kako je uvjeren da će se nakon predstave “zaboraviti na film i početi govoriti o predstavi”.

Kristinu glumi Maja Posavec, Maksimilijana Topalovića, starog 126 godina, Vilim Matula, Aksentija (102) Elizabeta Kukić, Milutina (79) Nikša Butijer, a Lakija (44) Hrvoje Kečkeš. Glume još Tarik Filipović (Đenka Đavo), Filip Detelić (Bili Piton), Mia Anočić-Valentić (Olja) i Ivan Đuričić (Pregaženi čovjek).

Iako će dio publike zasigurno svoja očekivanja od predstave dijelom temeljiti na poznatome filmu, ekipa predstava ističe da ih nasljeđe filma uopće nije opterećivalo u pristupu: predstava se otisnula u jednom drugačijem smjeru, a i sam se tekst razlikuje od filma, pa je ta predstava zapravo više nadogradnja, istaknuli su glumci.

Napravili smo jednu “užasno duhovitu i mračnu, strašno kvalitetnu predstavu” koju svakako treba doći pogledati, poručili su.

Komentiraj