Sanacijski upravitelj KBC-a Split Nikola Kolja Poljak u petak se oglasio priopćenjem u povodu napisa u medijima u kojima je dio anesteziologa od ponedjeljka najavio prekid rada u operacijskim dvoranama Hitnog kirurškog prijema, ističući kako nema nikakvog razloga da se dvorane zatvore jer ne ugrožavaju zdravlje pacijenata.

Poljak navodi da su dvije operacijske dvorane na Hitnom kirurškom prijemu građevinski i tehnološki iz 1974. godine, u funkciju su stavljene 1977. godine., a do sada nikada nisu bile zatvarane, niti privremeno.

“U njima se operiraju hitni bolesnici čiji je boravak u operacijskoj dvorani maksimalno jedan do dva sata. Osoblje koje radi i boravi u tim prostorijama (kirurzi, anesteziolozi, medicinske sestre instrumentarke, anesteziološki tehničari i pomoćno osoblje) u njima je i mnogo duže, i uvijek bez posljedica”, naglašava Poljak.
Od početka 1977. godine nitko nije bio zdravstveno ugrožen, što potvrđuju nalazi redovnih sistematskih pregleda, kao i nalazi ispitivanja neovisnih certificiranih ustanova koje ispituju radni okoliš, tvrdi Poljak.
“Naravno da suvremena tehnologija iziskuje bolje i veće standarde, koji će se kod skore rekonstrukcije dvorana sigurno poštivati. Ponovno naglašavam kako navedene dvorane ni po jednom pokazatelju (prostoru, medicinskoj opremi) ne ugrožavaju zdravlje pacijenata i osoblja, pa nema razloga da ih se zatvori”, navodi se u priopćenju sanacijskog upravitelja splitske bolnice.

Komentiraj

FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.