U sklopu 100. obljetnice zagrebačkog Medicinskog fakulteta u srijedu je obilježena 35. obljetnica Instituta za klinička medicinska istraživanja i nastavu KBC-a Sestre milosrdnice, a upravo je znanstvena aktivnost omogućila brojnim mladim istraživačima izbor u znanstvene novake te stjecanje doktorata znanosti i specijalizacije iz pojedinih grana medicine, rečeno je na skupu.

Voditelj Instituta Nikola Đaković istaknuo je kako je tijekom 35 godina iz te ustanove proizašlo više stotina znanstvenih projekata, najviše iz područja koja su u medicini i inače na samom vrhu, primjerice u onkologiji, internoj i otorini.

“Osnivanje instituta omogućilo je da se kliničari više uključe u znanost jer je nove spoznaje trebalo što više približiti bolnici i bolničkom pacijentu. Kroz institut je omogućeno mladim liječnicima da se, u svojoj struci i na svom radnom mjestu u bolnici, mogu baviti znanošću i učiti”, rekao je Đaković.

Uz projekte Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u KBC-u Sestre milosrdnice kontinuirano se provode međunarodna istraživanja u suradnji sa svjetskim sveučilišnim centrima te međunarodnim organizacijama, a Institut pruža podršku glavnim istraživačima i suradnicima u kliničkim studijama koje se provode u toj bolnici.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnica Mario Zovak rekao kako je ta ustanova od samih početaka, kroz tradiciju dugu 171 godinu, promiče istraživački duh neophodan u stručnom, znanstvenom i nastavnom djelovanju, pa danas ima visoko mjesto u sustavu zdravstva u primjeni vrhunskih metoda liječenja ali i u procesu edukacije i znanstvenog rada.

“Znanstvena produkcija u Hrvatskoj nije prevelika no jedan ogromni dio produkcije potiče iz medicinskih aktivnosti i pod okriljem Medicinskog i Stomatološkog fakulteta u Zagrebu. Mi smo dio tih procesa jer su naši djelatnici nastavnici na više fakulteta, učilišta i veleučilišta, a izdajemo i časopis “Acta clinika Croatica”, kazao je Zovak.

Organizacijski znanstveni ustroj današnjeg Instituta počinje početkom šezdesetih godina 20. stoljeća kad je osnovan Laboratorij za eksperimantalnu medicinu (LEM) a 1982. je osnovana Znanstvena jedinica koja 1989. prerasta u Institut za klinička medicinska istraživanja.

Na svečanosti su bili i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, dekani Medicinskog i Stomatološkog fakulteta Marijan Klarica i Hrvoje Burić.

Komentiraj