Ministar pravosuđa Ante Šprlje izvijestio je u petak da će prihvatiti ostavku koju je ponudio nedavno imenovani pomoćnik za zatvorski sustav Slavko Kovačević, nakon što se doznalo da je 2004. godine bio pravomoćno osuđen.

Ministar je u odgovoru Hini naveo da prije imenovanja pomoćnika Kovačevića nije bio upoznat s time je li bio pravomoćno osuđen i je li se protiv njega vodio disciplinski postupak, ni kako je završen.

Ustvrdio je kako se u svom radu mora voditi podacima kojima raspolaže na temelju zakona, a kako s tim nije bio upoznat o tome nije mogao ni promišljati.

Ministar je poručio kako rehabilitirana osoba ima pravo nijekati prijašnju osuđivanost i zbog toga ne smije biti pozvana na odgovornost, niti imati bilo kakve pravne posljedice.

“Međutim, gospodin Kovačević odlučio je postupiti savjesno te uručiti ostavku na poziciju pomoćnika ministra pravosuđa, što smatram moralnim i odgovornim činom u ovoj situaciji, te ću istu prihvatiti”, naveo je Šprlje.

Ministarstvo pravosuđa navodi da su prema Zakonu o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, podaci iz kaznene evidencije neklasificirani podaci u smislu posebnog zakona i smiju se koristiti samo u službene svrhe.

Po istom zakonu, počinitelj kaznenog djela koji je pravomoćno osuđen ili je oslobođen kazne ima pravo nakon proteka zakonom određenog vremena i pod određenim uvjetima smatrati se osobom koja nije počinila kazneno djelo, a njezina prava i slobode ne mogu se razlikovati od prava i sloboda osoba koje nisu počinile kazneno djelo.

“Nakon rehabilitacije počinitelj kaznenih djela ima pravo nijekati prijašnju osuđivanost i uživa ista prava i slobode kao neosuđivane osobe”, napominje Ministarstvo ističući da rehabilitirana osoba ne smije biti pozvana na odgovornost, niti imati bilo kakve pravne posljedice. No, postoji i osobna odgovornost i savjest svakog od nas.

Mediji su ranije objavili da je Kovačević 2004. osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog fizičkog napada na maloljetnika kojem je nanio teške tjelesne ozljede, odnosno nanio ozljedu puknuća bubnjića. Također je protiv njega vođen najmanje jedan disciplinski postupak zbog “prekoračenja ovlasti na dužnosti”, odnosno  prekomjerne upotrebe sile nad zatvorenicima.

Komentiraj

FOTO:Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.