Italiju, jedinu zapadnoeuropsku zemlju koja nije zakonski uredila status istospolnih zajednica, Europski sud za ljudska prava (ECHR) osudio je u utorak zbog tog propusta.

Presuda je uslijedila tri dana nakon što je premijer Matteo Renzi obećao da će zakon biti donesen do kraja godine, nakon višegodišnje žustre javne rasprave i protivljenja Katoličke crkve.

Iako talijanski zakoni ne zabranjuju homoseksualne brakove, definicija braka ograničena je na zajednicu muškarca i žene.

Italija je proglašena krivom za kršenje članka 8. Europske konvencije o ljudskim pravima koja jamči pravo na poštivanje privatnog i obiteljskog života.

“Postojeća pravna zaštita istospolnih parova u Italiji…ne samo da ne zadovoljava osnovne potrebe partnera u stabilnim vezama, nego nije ni dovoljno pouzdana”, ocijenio je ECHR.

Sud je Italiji naredio da plati 10.000 eura odštete svakom od tri homoseksualna para koja su podnijela tužbu sudu u Strasbourgu i 14.000 eura sudskih troškova.

Suci su podsjetili da je talijanski vrhovni sud često kritizirao status quo i istaknuli da je, prema anketama, većina Talijana za priznavanje istospolnog partnerstva.

Odbacili su argumente da je Italija prekršila još dva članka konvencije – jedan koji se odnosi na diskriminaciju, a drugi na pravo na vjenčanje, ističući da legalizacija gay braka nije jedini način zaštite prava istospolnih parova.

“U nedostatku braka, civilna unija ili registrirano partnerstvo bili bi odgovarajući način legaliziranja zajednice istospolnih partnera”, naveo je sud.

Prema europskoj lobističkoj organizaciji ILGA-Europe, Italija ima najnižu razinu zaštite gay prava u EU-u nakon Litve, Latvije i Cipra. Tako, primjerice, obitelj jednog partnera može drugome uskratiti pravo da ga posjeti u bolnici ili u zatvoru.

ECHR je tijelo Vijeća Europe, organizacije za zaštitu ljudskih prava u kojoj je 47 zemalja članica. Prema podacima suda, samo 24 zemlje legalizirale su istospolne zajednice.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.