HINA/ HNK

Nagrađivani kazahstanski tenor Medet Chotabayev gostovat će 13. siječnja na daskama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gdje će nastupiti u Verdijevoj “Traviati”, izvijestio je HNK.

Zagrebačkom premijerom omiljene Verdijeve opere, prvotno izvedene u Rijeci 2009. godine, u rujnu je otvorena ovogodišnja sezona zagrebačkoga HNK koji i novu 2016. godinu opet započinje dvjema izvedbama “Traviate”, ovaj put pod ravnanjem Josipa Šege.

Izvedbe će se održati 8. i 13. siječnja, a u potonjoj će u jednoj od glavnih uloga nastupiti Medet Chotabayev, glavni solist operne kuće Astana u Kazahstanu.

Tragična ljubavna priča o ljubavi kurtizane Violette Valery i Alfreda Germonta nastala je prema Dumasovu romanu “Dama s kamelijama” i zacijelo je najpoznatija opera unutar melodramatskoga žanra. Venecijanska praizvedba “Traviate” održana je 1853., a ni 163 godine poslije popularnost skladatelja i djela ne jenjava, ističu iz HNK.

U vrijeme nastanka, Traviata je bila suvremena opera, što je i danas njezina vrijednost – svevremenost, omniprezentnost stanja i situacija, a priča je u tranzicijskim zemljama danas aktualnija nego ikada. Humanizam i traženje životnog smisla u mogućnosti doživljavanja i ostvarivanja najdubljih ljubavnih emocija kao apsolutne vrijednosti, što je tako teško realizirati, naveo je ravnatelj Opere HNK, maestro Nikša Bareza u povodu zagrebačke premijere u rujnu 2015.

  • Verdi je Traviatu napisao za samo četiri tjedna, a djelo je uz opere “Rigoletto” i “Trubadur” dio njegove Latinske trilogije koja se bazira na ‘deformiranim’ protagonistima, a koji kroz ljubav proživljavaju transformaciju. Opera se izvodi u integralnoj verziji kako je postavljena muzički i scenski na premijeri u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

U ulozi Violette nastupa prvakinja beogradske Opere Sanja Kerkez, u ulozi Alfreda tenor Nikša Radovanović, a u ulozi Giorgia Germonta nacionalni prvak Vitomir Marof.

Chotabayev, koji će u ulozi Alfreda nastupiti 13. siječnja rođen je u Kazahstanu, glazbeno obrazovanje stjecao je u svojoj domovini stekao i na akademiji u talijanskom Pesaru. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, između ostalih osvojio je prvo mjesto za najboljeg tenora na Međunarodnom pjevačkom natjecanju u Moskvi, treće mjesto na međunarodnom natjecanju u Operi u Parizu 2010. te prvo mjesto na međunarodnom pjevačkom natjecanju u Veroni 2013. Od sezone 2013/14 Chotobayev je glavni solist operne kuće Astana u Kazahstanu.

Dirigent je Josip Šego, a redatelj Janusz Kica. Opera se izvodi na talijanskome izvorniku uz prijevod Nenada Turkalja.

Komentiraj