U klizanju tla u jednom selu u Guatemali poginula je najmanje 131 osoba, potvrdili su tamošnji dužnosnici. “Nažalost, novi brojevi pokazuju kako je poginula 131 osoba”, rekao je glasnogovornik volontera. Među poginulima u Santa Catarina Pinuli je i nekoliko djece i novorođenčadi.

Obilne kiše u četvrtak navečer dovele su do klizanja tla u selu El Cambray II, pri čemu je uništeno i 125 kuća. Pokraj ukopanih domoa postavljena je improvizirana mrtvačnica, gdje obitelji nestalih dolaze identificirati svoje najbliže. Lokalne su vlasti nekoliko puta pozivale zajednicu da se preseli, zbog opasnosti od klizanja tla. Mnoge su obitelji tu opciju odbile, dodajući kako nemaju kamo otići.

U nedjelju navečer, spasitelji su morali prekinuti operaciju spašavanja zbog ponovne jake kiše. “Otišao sam obaviti nekoliko stvari za majku, a kada sam se vratio više nije bilo ničega”, opisuje 17-godišnji Carlos koji još uvijek čeka vijesti o svojoj majci i sedmero braće i sestara koji su u klizanju tla nestali.

U prošlogodišnjoj kišnoj sezoni u Guatemeli poginulo je 29 osoba, a oštećeno više od devet tisuća domova. Više od 53 posto Guatemalaca, kojih je 16 milijuna, živi u siromaštvu, a ožiljci od 36-godišnjeg građanskog rata koji je završio 1996. godine još su uvijek svježi.

Osim sa siromaštvom i korupcijom, stanovnici Guatemale bore se i sa ogromnim stopama kriminala i moćnim uličnim bandama. Guatemala ima gotovo najvišu stopu ubojstava na svijetu.

Komentiraj