12:52 Na Pelješcu je situacija nešto bolja, vatra nije u blizini kuća, no u Ponikvama i Janjini i dalje može biti opasno ako se u popodnevnim satima digne vjetar kao prethodnih dana, doznajemo od glasnogovornika županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Gorana Cvjetinovića.

“U Ponikvama gori na platou visoko iznad kuća, na području gdje su stari vinogradi i 15-ak vjetroelektrana, a opasno još može biti i u brdima iznad Zabrežja na području Janjine. Sve ovisi o vjetru”, rekao je Cvjetinović.

Nakon što je na Korčuli požar stavljen pod kontrolu, većina vatrogasaca prebašena je na Pelješac gdje se sada nalazi već broj gasitelja. Najbolja je situacija u Kobašju, gdje se požarište tek nadzire i više nema otvorenog plamena.

10:55 Vatrogascima u gašenju požara na Pelješcu, Braču i kod Plomina pomaže iz zraka od jutra šest protupožarnih aviona, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Dva aviona Canadair C-415 su sinoć nakon gašenja požara na području Plomina u Istarskoj županiji ostali na aerodromu u Puli kako bi čim prije nastavili s gašenjem požara koji je i danas aktivan.

Iz vojarne Zemunik upućen je i jedan Canadair CL-415 na požarište na Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji zračne snage gase četvrti dan zaredom. Posada tog Canadaira primijetila je, leteći prema Pelješcu, još jedan požar sjeverno od Bola na Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji te su na to područje odmah upućena tri Airtractora AT-802, tako da u ovom trenutku u gašenju požara sudjeluje ukupno šest protupožarnih aviona.

Zračne snage će se danas, kao i prethodnih dana, izmjenjivati i dodatno pojačavati prema razvoju situacije na terenu.

Tijekom jučerašnjeg dana gasili su ukupno šest požarišta od Istre do juga Hrvatske, istiće MORH.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (23. lipnja) zračne snage baze iz Zemunika bile angažirane na 47 požarišta, i to 14 u Zadarskoj, 10 u Dubrovačko-neretvanskoj, 9 u Splitsko-dalmatinskoj, 8 u Šibensko-kninskoj i 6 u Istarskoj županiji, navodi se u priopćenju.

8:48 – Požar na Korčuli je lokaliziran. Vatrogasci su još na požarištu kojeg čuvaju u slučaju da se ponovno javi otvoreni plamen.

8:23 Od 6 sati promet pelješkom cestom (DC 414) Popratno-Ponikve-Zabrđe, koja je bila zatvorena zbog požara, teče bez ograničenja

8:21 Na Pelješcu jutros nije više ugrožena nijedna kuća ni gospodarski objekt, zaselak Šparagovići je obranjen, ali još gori u Ponikvama gdje je vatra pošla prema brdu, rekao je u petak rano ujutro glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović.

”Još uvijek gori u Ponikvama, ali vatra je pošla prema brdu. Više nije ugrožena nijedna kuća ni gospodarski objekti. Kuće s Šparagovićima su sinoć naporima vatrogasaca obranjenje”, rekao je Cvjetinović te dodao kako gasiteljima jutros stiže pomoć s kontinenta.

”Na terenu su vatrogasne snage, a tijekom jutra stiže ispomoć s kontinenta. Zrakoplovi su već na terenu”, rekao je i istaknuo kako je požar kod naselja Janjina zasada pod kontrolom.

”Požar je aktivan, zalijevaju se rubovi požarišta kako se ne bi širio”, istaknuo je.

8:12 Situacija s požarima jutros na Pelješcu nešto je bolja nego u četvrtak navečer, doznajemo od vatrogasaca. “Nema jake bure više, stanje je bolje”, rekao nam je Tomislav Vuko, priobalni vatrogasni zapovjednik.

8:01 Prošla je još jedna besana noć za vatrogasce na Pelješcu, nakon što je jučer poslijepodne požar golemih razmjera ponovo krenuo prema naseljima u Ponikvama.

– Gori iznad Sparagovića 50 metara od kuća. Vjetar puše kontra cijelu noć tako da ga pomalo odbijamo. Sinoć je bilo gadno, ali smo uspjeli spasiti sve kuće. Sad je malo počeo vjetar pa se pomalo pojačava, ali ima nas dosta domaćih i vatrogasaca tako da mislim da nema straha – kazao je vatrogasac za Soundset Ragusu.

Na terenu su vatrogasci i zračne snage, a očekuje se i dolazak novih vatrogasaca iz kontinentalnog dijela države. Svi zajedno će ići u akciju suzbijanja vatre iznad Ponikava. Požar u Janjini i dalje je aktivan, a vatrogasci gase rubove opožarenog područja.

Požar na Kobašu su tijekom noći zaustavili pripadnici lokalnih DVD-ova te trenutačno osiguravaju požarište. Opožarena je nenaseljena i neobrađena površina na iznad jedne od uvalica okrenutih prema Mljetu. Uskoro će se vatrogascima u tom dijelu pridružiti i zračne snage, javlja dubrovackidnevnik.rtl.hr.

Iza gasitelja na Pelješcu još je jedna besana noć, nakon što je jučer poslijepodne požar golemih razmjera ponovo krenuo prema naseljima u Ponikvama.

 

  • Ruski ministar za izvanredne situacije Vladimir Pučkov ponudio je pomoć Hrvatskoj i BiH u gašenju požara, objavila je ruska novinska agencija TAŠ.

 

– Ministar je poslao telegrame s ponudom u praktičnoj pomoći za sređivanje prirodnih katastrofa ministru unutrašnjih poslova Hrvatske Ranku Ostojiću i ministru za sigurnost BiH Draganu Mektiću – navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva za izvanredne situacije.

U priopćenju se ističe da je rusko Ministarstvo za izvanredne situacije spremno odmah poslati modernu opremu za borbu protiv požara u Hrvatsku i BiH, među kojima avione ‘il-76’ i ‘Be-200’ te stručnjake i spasioce s opremom kako bi pomogli u gašenju požara i pružili podršku.

Avion ‘il-76’ poznat je i po imenu ‘vodeni bombarder’ jer može izbaciti 42 tone vode na mjesta zahvaćena požarom.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.