Katalonska separatistička i ekstremno ljevičarska stranka CUP u nedjelju je objavila da neće podržati katalonsku vladu na čelu s predvodnikom pokreta za autonomiju Arturom Masom, što bi moglo izazvati nove izbore u Kataloniji.

“Pobornici neovisnosti imaju apsolutnu većinu u regiji, ali mi s tim kandidatom ne možemo formirati vladu”, rekao je na konferenciji za novinare zastupnik CUP-a Sergi Saladie.

“To ne zatvara vrata kandidaturi nekog drugog kandidata”, dodao je nakon sastanka političkog vijeća stranke na kojem je donešena ta odluka.

Artur Mas, kandidat autonomaške koalicije Junts pel Si (Zajedno za da), koja je dobila 62 mjesta od 135 u katalonskom parlamentu na izborima 27. rujna 2015. trebao je minimalno 2 od 10 glasova zastupnika CUP-a da bi postao katalonskim premijerom, ali je CUP objavio da će se suzdržati od glasovanja.

Ako se dvije strane do subote, 9. siječnja u ponoć ne dogovore oko novog kandidata, morat će se organizirati novi izbori.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.