Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko izjavio je u petak da nikakvih nesuglasica nema s ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem a novinarima, koji su ga pitali za komentar informacije da je Orepić kod sebe kao suvenir držao neke dokumente to jest dio topničkog dnevnika, rekao da to trebaju pitati Orepića.

“Nikakvih nesuglasica nemam s Orepićem, on je ministar unutarnjih poslova, ja sam potpredsjednik Vlade, odgovorio je Karamarko dodavši da od ministra očekuje da posluša sugestije i spoznaje koje ima.

Ministra trebate pitati zašto je kod sebe zadržao neke materijale, dnevnike (topnički dnevnik) odgovorio je Karamarko novinarima. “To trebate pitati ministra Orepića”, rekao je Karamarko zamoljen da komentira spoznaju da je ministar Orepić kod sebe zadržao topničke dnevnike za uspomenu kao suvenir.

Karamarko je podsjetio na vrijeme kada je 2010. nastupila kriza u pregovorima o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji upravo zbog tih topničkih dnevnika koje je Hrvatska imala obvezu pronaći.

“Ušli smo tada u jednu krizu tražeći te dnevnike i materijale i onda se to kod njega (Orepića) pronađe. Čuvao ih je kao uspomenu, i zato morate njega pitati zašto ih je čuvao”, rekao je Karamarko.

Po pisanju Jutarnjeg lista od petka 18. ožujka, ministar Orepić potvrdio je da je tada u obavijesnom razgovoru s policijom predao jednu kartu na kojoj su bili ucrtani tadašnji razmještaji snaga. No, napomenuo je kako je karta bila površna i da se iz nje ništa nije moglo iščitati. “Taj dokument sam uzeo za uspomenu. On nije imao nikakav stupanj tajne i nije bilo ništa sporno u tome što sam ga zadržao”, rekao je za Jutarnji list Orepić, koji je za vrijeme Oluje 1995. bio načelnik operativnih poslova u stožeru Operativne grupe Sinj.

Po informacijama koje su iscurile u javnost, kako piše Jutarnji, jedan od dokumenata, Zemljovid Operativne grupe Sinj sačinjen za operaciju Oluja pronađen je kod aktualnog ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića koji ga je predao tek na zahtijev policije. Policiji je tada obrazložio da ga je “zadržao kao suvenir i da nije znao da ga traže jer nije tada pratio vijesti i nije bio informiran o potrazi za dokumentom koji je posjedovao”.

O Visokoj je u osvetničkom zaletu odlučio Milanović; DUUDI će znati što s tim

Novinari su Karamarka pitali i o zgradi u Visokoj koju Ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović namjerava vratiti Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUDI) i nije li to odustajanje od njezinog predizbornog obećanja da će Ured preseliti s Pantovčaka.
“Nije predsjednica govorila o Visokoj. To je u svom nekom osvetničkom zaletu prema predsjednici govorio i na koncu odlučio bivši premijer Zoran Milanović”, rekao je Karamarko.
DUDI će sigurno znati naći načina što će s tom zgradom, možda je i komercijalizira, odgovorio je Karamarko novinarima u Ražancu na otoku Pagu.

Savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Domagoj Juričić izjavio je u petak u Varaždinu da su izuzetno zadovoljni najavom DUDI-a  da će povući nezakonitu odluku bivše Vlade o dodjeli zagrade u Visokoj Uredu predsjednice Republike.

Najavio je da će se predstavnici DUDI-a već idućeg tjedna na sjednici pridružiti članovima povjerenstva koje je pri kraju posla. Nakon što se povuče ta nezakonita odluka cijeli postupak i procedura oko eventualnog preseljenja bit će u zakonitim okvirima, a jedan od zajedičkih poslova je i utvrđivanje koja bi zgrada zadovoljila kriterije za preseljenje Ureda predsjednika po svim elementima, uključujući i sigurnosne, rekao je Juričić dodavši da će se voditi računa i o finacijskom dijelu odnosno da se što manje optereti državni proračun.

Komentiraj