Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko poručio je u subotu, s općeg izbornog sabora HDZ-a, da će vlada znati zaštititi hrvatske nacionalne interese u INA-i, “ma što imputirali zlobnici”.

“Od strateške nam je važnosti i unaprijediti energetsku politiku. Hrvatska treba i dalje razvijati proizvodnju, preradu transport nafte i plina, a toga ne može biti bez INA-e, koja je bila, jest i bit će naša strateška kompanija. Ova vlada znat će zaštititi hrvatske nacionalne interese u INA-i, ma što imputirali zlobnici”, pporučio je Karamarko s općeg izbornog sabora HDZ-a.
Kao jedan od ključnih energetskih projekata naveo je LNG terminal na Krku. “Interes je i naše vlade i stranke da se taj strateški projekt realizira uz pomoć naših saveznika iz SAD-a”, rekao je.
Karamarko je u izvješću delegatima kazao kako će slijedeći koraci Vlade biti socijalno osjetljiva fiskalna reforma te aktivnija monetarna politika, koju očekuje od HNB-a, a kao strateško pitanje još jednom je naveo i demografsku obnovu.

Demografska obnova ključ stabilizacije zdravstvenog i mirovinskog sustava

“Posve je jasno da je demografska obnova dugoročni ključ stabilizacije mirovinskog i zdravstvenog sustava, nasuprot onima koji podilaze ljudima galamom protiv poskupljenja dopunskog osiguranja. Mi nećemo i ne smijemo nasjedati kojekakvim floskulama. Slažemo se da moramo štedjeti, ali problem se ne može riješiti samo uštedama”, rekao je Karamarko.
Kazao je kako je već sad moguće preispitati kriterije za utvrđivanje visine mirovina pojedinih kategorija i uštede u sustavu i učiniti preraspodjele u korist najugroženijih skupina. “Nedopustivo je dalje tolerirati da tvrtke u kojima država ima udjele smanjuju troškove poslovanja tako što se otpremninama rješavaju navodnog balasta zaposlenih i po sistemu ‘brigo moja prijeđi na drugoga’ opterećuju mirovinski fond i državni proračun, a istodobno zadržavaju unosna primanja vodećeg i menadžerskog kadra”, naglasio je.
Govorio je i o obrambenom sustavu te ocijenio kako nove međunarodne okolnosti pred državu stavljaju zadaću da što prije počne s općom vojnom obukom koja može biti ročnog ili drugog karaktera. “Obrana domovine nije samo pravo, nego i ustavna dužnost. Osim toga, doktrina isključivog oslonca na profesionalno obučene snage lišila je u određenoj mjeri OS njihove opće društvene uloge koju moramo obnoviti”, kazao je Karamarko.
Na vanjskopolitičkom planu, poručio je kako Hrvatska više neće podlijegati nikakvim regionskim interesima. “Napokon se ponašamo kao punopravna članica EU i NATO-a, spremna promicati svoje interese, ali i poštivati partnerske obveze. Na žalost, mi smo godinama na mnogim mjestima imali diplomate koji su više vodili brigu o sebi pa i stranim interesima, nego o Hrvatskoj. Stoga je žurna potreba za kadrovskim rješenjima koja neće biti samo karijerna, što je važno, nego i domoljubna, što je još važnije”, ocijenio je Karamarko.

HDZ odbacio svaki totalitarizam

Još jednom je naglasio da je HDZ odbacio svaki totalitarizam te da neće dopustiti povezivanje s nacističkim niti s komunističkim zločinima.
“U duhu svoje odgovornosti, HDZ će pridonijeti okončanju podjela po tom pitanju, ukratko, želimo zaključiti drugi svjetski rat. Bio bih za to, po uzoru na Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata, da potaknemo osnutak hrvatskog dokumentacijskog centra Drugog svjetskog rata i napokon utvrdili sve žrtve rata i poraća i utvrdili mjesta i okolnosti njihova stradanja. Ovo nije nikakvo politiziranje ni bijeg u prošlost, ali svaka žrtva ima pravo na pijetet”, zaključio je Karamarko.

Komentiraj