Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u ponedjeljak kako su Hrvatskoj u interesu dobri odnosi sa Srbijom, ali je i istaknuo da se moraju riješiti problemi koji postoje između dviju država.

 Hrvatskoj je interes da sa Srbijom imamo dobre odnose, da dobro poslujemo i imamo ekonomske odnose. Ali, sa Srbijom moramo riješiti i probleme kao npr. proslave Oluje čemu se Srbija protivi i slično. Te stvari moramo riješiti, ali moramo imati dobre odnose, kazao je Karamarko novinarima nakon pregovora s Mostom o sastavu Vlade, upitan kako komentira da vlasti u Srbiji s novom hrvatskom Vladom očekuju bolju suradnju nego što su je imali s prijašnjom SDP-ovom Vladom.
Karamarko je upozorio da je Zoran Milanović, kao premijer Hrvatsku posvadio sa svima, što nije dobro za hrvatske interese.
“Politika zamjeranja sa svakim, u svađi sa svima i dokazivanje ne znam čega, nije dobra unutar EU, ali i unutar prostora susjednih zemalja. Nije dobro ono što se radilo i suradnja će sada biti puno bolja”, poručio je Karamarko.
Vezano uz problem ćirilice u Vukovaru, Karamarko je kazao kako će se to pitanje riješiti jednog dana. Istaknuo je da se nasilnim uvođenjem ćirilice u Vukovar, koji je za Hrvate ‘otvorena rana’, prekršio članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.
“Vukovar je naša otvorena rana i prema njemu imamo poseban senzibilitet. Tamo još zajedno hodaju žrtve i oni koji su činili zločine. Tu moramo biti jako suptilni i Vukovar je za nas grad od posebnog pijeteta”; rekao je Karamarko.
I predsjednik Mosta Božo Petrov založio se za dobre odnose sa susjednim zemljama koji će značiti i sigurnost na ovim prostorima kao i gospodarski razvoj Hrvatske.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je danas za regionalnu televiziju N1 kako smatra da bi odnosi s novom hrvatskom Vladom mogli biti bolji, nego s prijašnjom Milanovićevom, prevođenom SDP-om.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.