Predsjednik HDZ- Tomislav Karamarko izjavio je u četvrtak kako u HDZ-u ne odustaju od broja županija, čije smanjenje u pregovorima traži Most, ali da bi voljeli vidjeti što je alternativa županijama, a ako su to regije onda su protiv.

 “Sad su u tijeku pregovori pa ćemo vidjeti razmjenu razmišljanja. Mi nećemo odustati od broja županija, ali bi voljeli vidjeti što je alternativa, a ako su to regije onda ne. Ako ukinemo županije onda je bolje da ostanemo samo na gradovima i općinama, zašto bi imali regije”, rekao je Karamarko napuštajući središnjicu stranke, dok su u njoj trajali pregovori stručnih timova Mosta i HDZ-a o reformi javne uprave.

Upitan koji su to Mostovi argumenti za smanjenje broja županija odgovorio je kako ih treba čuti. “Ako pričamo o županijama, možda ih treba redefinirati, možda ih treba racionalizirati tako da budu jeftinije, možda ih treba učiniti efikasnijima ili da tamo bude manje zaposlenih. O svemu tome se može razgovarati, jer taj tzv. državni aparat pretežak i opterećuje realni sektor, opterećuje gospodarstvo, ali ništa se preko noći u tom dijelu ne može sjeći. Postoji mogućnosti i spajanja županija, ali regije nikako, one nas vode u 19. stoljeće i podjelu Hrvatske”, poručio je.

Za dogovor između SDP-a i IDS-a da Istra bude posebna regija Karamarko je rekao kako je to avantura koja nije dobra, zapitavši se na što je sve predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanović spreman dati za tri IDS-ova potpisa potpore.

“Istra je županija, a kao i ostale županije ima isti status. Mi smo za decentralizaciju, što uključuje i fiskalnu decentralizaciju, ali samostalna regija, to ne! Kamo to vodi Hrvatsku? To ne dolazi u obzir”, naglasio je Karamarko.

HDZ je, dodao je, spreman na razgovore o ukidanju zamjenika lokalnih čelnika. “Moramo racionalizirati puste čelnike, načelnike, gradonačelnike, tajnike, pomoćnike, urede, automobile”, kazao je. Može se, kaže, razgovarati i o redifiniranju izbornih jedinica, što smatra dobrim rješenjem, kao i smanjenju broja zastupnika. Slaže se i sa smanjenjem broja općinaako nisu samoodržive. “Mi to predlažemo već tri, četiri godine, kao i smanjenje gradova”, rekao je Karamarko, koji je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim pregovorima s Mostom.

Za najave Slovenije da će vraćati ekonomske migrante kazao je kako je od početka izbjegličke krize bio za snažniju kontrolu granice, “ne za to da se zatvore granice, nego da znamo tko ulazi i tko prolazi kroz našu zemlju”. “Humanitani aspekt apsolutno da, moramo zaštiti te nesretne ljude koji bježe od rata i spašavaju gole živote, ali moramo znati što su ekonomski migranti i što su oni koji imaju neke druge, treće, zločeste, blago rečeno, namjere. Dakle, moramo u svakom momentu znati tko ulazi u zemlju, tko prolazi kroz zemlju i tko izlazi iz zemlje”, istaknuo je Karamarko.

Upitan što ako Slovenija doista počne vraćati takve migrante odgovorio je kako je to pitanje za premijera Milanovića,”koji je dopustio da se stihijski ulazi u Hrvatsku”.

Novinarima je potvrdio kako je prije nekoliko dana razgovarao sa izabranim zastupnicima nacionalnih manjina.”Prije par dana razgovarao sam s gospodinom Pupovcem, Furiom Radinom i tako. Ja ne bih o tome hoće li nam se pridružiti, čuo sam kako neki već kalkuliraju da su svi manjinci uz drugu koaliciju. U budućnosti bi manjnci uvijek trebali ići s onim koji formira vladu, tako da mogu zastupati interese svojih nacionalnih manjina, a ne ovako da se apriori nacionalne manjine trpaju u jedan politički okvir, to nije dobro. Zašto bi svi Srbi u Hrvatskoj podržavali lijevu opciju, isto i zašto bi i svi Talijani podržavali, i Česi i Slovaci. To nije dobro, očito, a još igramo po starim pravilima i to ćemo promijeniti”, naglasio je predsjednik HDZ-a.

Komentiraj