Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade Tomislav Karamarko i potpredsjednik Vlade Božo Petrov odvojeno su se sastali u srijedu s posebnim izaslanikom i koordinatorom za međunarodna energetska pitanja State Departmenta Amosom Hochsteinom s kojim su razgovarali posebno o hrvatskoj strateškoj poziciji na energetskoj karti regije i EU-a i u tom kontekstu o projektu LNG-a na Krku, priopćeno je iz vlade.

Karmarko i Hochstein su se složili da je LNG projekt na otoku Krku od obostranog interesa Hrvatske i SAD-a, navodi se u priopćenju.

S obzirom na oklijevanje prošle vlade u donošenju ključnih odluka nužnih za izgradnju LNG terminala, Karamarko je svom je sugovorniku iznio jasan stav da će ova vlada dati najviši prioritet tom projektu, stoji u priopćenju.

Napomenuo je da će se u samom početku pristupiti projektu plutajućeg LNG terminala koji iziskuje puno manje troškove i bržu realizaciju, koja bi umjesto planiranih pet godina mogla dovesti do pune funkcionalnosti terminala u roku od dvije godine.

Američka je strana obećala pomoć i u izgradnji plinskog transportnog sustava potrebnog za integraciju LNG terminala u postojeću mrežu RH, navodi se u priopćenju.

Petrov i Hochstein također su razgovarali o energetskim projektima, s posebnim naglaskom na LNG terminal na Krku i složili se da je to projekt od posebnog interesa za Hrvatsku, SAD i Europsku uniju. U tom je kontekstu bilo riječi o izgradnji plutajućeg terminala, kao prijelaznog rješenja do izgradnje kopnenog terminala većeg kapaciteta. Izgradnjom plutajućeg terminala u roku manjem od dvije godine brzo se ostvaruju ciljevi diverzifikacije dobavnih pravaca i povećanje sigurnosti opskrbe plinom jugoistočne Europe, navodi se u priopćenju.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.