Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odbacio je u subotu informacije po kojima postoje nesporazumi između Domoljubne koalcije i Mosta te je istaknuo kako će sljedećeg tjedna početi međusobni razgovori o imenima kandidata za ministarske dužnosti jer se “dogovor mora postići”.

Karamarko je u Splitu sudjelovao na obilježavanju 26. godišnjice osnutka splitskog ogranka HDZ-a, gdje na pitanje novinara potvrdio kako ima pokušaja da se između Domoljubne koalicije i Mosta izazovu nesporazumi.

“Dio medija je upravo takav, huškački ističu neke probleme koji nisu problemi a mi, zapravo, sve skupa te zlonamjernike držimo u zabludi jer jako dobro surađujemo”, rekao je Karamarko tumačeći odnose Domoljubne koalicije i Mosta.

Istaknuo je je kako sljedećeg tjedna počinju razgovori “o ministarstvima i imenima.”
“Dogovoriti se moramo. Aksiom je da ljudi koji god budu predloženi s naše i njihove strane moraju doista biti stručnjaci”, istaknuo je Karamarko.
Na novinarski upit je li na današnjoj 26. obljetnici nazočan netko iz Mosta i ako nije -zašto, Karamarko je kazao kako ne zna je li netko nazočan iz Mosta ali ako i nije – “nema nikakvih loših namjera”  te ponovno istaknuo kako je komunikacija između njih dobra.
Potvrdio je da će mandatar Tihomir Orešković osobno birati kandidate za ministarstva financija i gospodarstva. “Mislim da su to ministarstva upravo za njegov odabir i tu je on pozvan da bira svoje prve suradnike. Mi ćemo predložiti ljude koji su kvalitetni, koje imamo, predložit ćemo, a on će odabrati”.

Još jedna avantura Milanovićeve vlade

Zamoljen za komentar slučaja kandidature Vesnu Pusić za glavnog tajnika Ujedinjenih naroda (UN), koju iz formalnih razloga UN neće uzeti u obzir pa je Vlada šalje ponovno, Karamarko je rekao kako misli da su “oni” prerano istaknuli tu kandidaturu i da ona ne ide po preporukama koje su propisane. “To je još jedna njihova avantura koja nije dobra i naprosto sramote Hrvatsku što su na taj način ušli u tu kandidaturu”, dodao je.

Novinare je zanimao i njegov osvrt na javne istupe tehničkog premijere Zorana Milanovića, u kojima osim kritika vodstva HDZ-a sada proziva i mandatara Oreškovića, Karamarko je ocijenio da

Milanovićevi istupi govore o njegovom karakteru i da su oni neprimjereni bilo kakvom obliku javnog komuniciranja.
“Milanović je čovjek koji je gubitnik, on je doveo cijelu zemlju na rub propasti što se tiče gospodarstva i sad je i dalje ljut na sve. Riješili smo ga se i hvala Bogu neka ide”, rekao je Karamarko.
Za sinekure čelnicima javnih institucija dosadašnje Vlade, Karamarko je rekao da to nije korektno jer im se želi produžiti boravak u tim institucijama.
Dosadašnji mandat predsjednice Republike Kolinde Grabar- Kitarović ocijenio je vrlo pozitivno. Na pitanje kako komentira što nije ispunila obećanje iz kampanje da će preseliti svoj ured i smanjiti ga, Karamarko je odgovorio kako je preseljenje ureda predsjednice Republike u ovom trenutku sekundarno.
“Predsjednica Republike je do sada odlično odradila vanjskopolitičku dimenziju, jer ova vlada nas je upropastila i upropastila je naše odnose sa svima, a Milanović nas je sa svima posvađao”, dodao je.
Na pitanje  je li u dobrim odnosima s predsjednicom Republike, Karamarko je istaknuo kako su ti odnosi jako dobri.
Za ukidanje pilot projekta hitnih medicinskih letova prema otocima, rekao je kako to nije dobro, dodavši kako je skandalozno ukidati takovu potrebu otočana.
Na upit može li se od nove vlade očekivati stvaranje ozračja po kojem bi se eliminirala, kako je rekao novinar, geopolitička zaupuštenost dijela javnosti koji nedovoljno svjestatn da je Hrvatska članica NATO-a i  pripada Zapadu, Karamarko je odgovorio potvrdno.
“Mi pripadamo Zapadu, članica smo NATO-a i EU-a i mislim da možemo dobro prosperirati ako budemo iskreni i autentični članovi tih asocijacija”, dodao je.
Karamarko je ponovio kako će tražiti smanjenje plaća državnih dužnosnika rekavši kako će zatražiti 25 posto smanjenja tih plaća te je dodao kako to nije populistički pristup nego znak solidarnosti.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.