Makedonska policija ispalila je suzavac na migrante koji su u ponedjeljak pokušali nasilno ući u tu zemlju iz Grčke.

Više stotina migranata probilo je ogradu, a policija je ispalila suzavac na gomilu koja je srušila metalnu barijeru te na tračnice gdje izbjeglice sjede odbijajući se maknuti, te traže prolaz u Makedoniju.

Broj migranata i izbjeglica blokiranih s grčke strane granice popeo na više od 7000 osoba, priopćili su u ponedjeljak grčka policija i mediji, a Makedonija je navodno u zoru pustila njih tristotinjak.

Izbjeglički prihvatni centar Idomeni na grčkoj strani granice može primiti samo oko 2000 ljudi, i to na kratki boravak. Centar je pod takvim pritiskom da mnogi moraju spavati na otvorenom, čekati satima da dobiju hranu i vodu te čekati u dugim redovima za sanitarni čvor, opisuje stanje njemačka agencija dpa.

Tijekom čitave nedjelje Makedonija nije dopustila gotovo nijednom migrantu da prijeđe granicu dok je prethodnog dana 300 Iračana i Sirijaca dobilo dopuštenje da uđe u tu zemlju.

U ponedjeljak je u Atenu došao trajekt s 1800 novih izbjeglica. Po UNHCR-u, oko 3000 ljudi dolazi na grčke otoke svaki dan.

Po izvješćima grčkih medija, trenutno je više od 25.000 izbjeglica širom zemlje, uključivo one u Idomeniju i one koji još čekaju na otocima.

Komentiraj