Ispred hrvatske ambasade u Beogradu u srijedu je zavladao pravi kaos – brojni policajci pokušavaju obuzdati pristalice Srpske radikalne stranke i njenog lidera Vojislava Šešelja, koji je pred okupljenima zapalio hrvatsku zastavu, piše Blic.

Policija je Šešelju zabranila da održi govor na ulici ispred zgrade hrvatske ambasade. Promet je zaustavljen, a policijski kordon je sprečavao pristašama radikala prilazak ambasadi. Ipak, okupili su se preko puta zgrade.

Prije nego što je zapalio hrvatsku zastavu, lider SRS-a Vojisla Šešelj pregovarao je s policijom da mu dopuste održavanje govora ispred ambasade, jer je skup ranije prijavio policiji. Okupljena masa ‘sjetila’ se i premijera Aleksandra Vučića, kojem su bile upućene brojne uvredljive poruke.

“Sprem’te se, sprem’te, četnici”, čulo se sa razglasa, a okupljeni su u glas pjevali i mahali zastavama.

“Braćo Srbi i Srpkinje, 20 godina u Beogradu postoji ambasada Hrvatske ustaške države. Lažne države jer više od 900 godina nisu bili u stanju stvoriti pravu državu”, obratio se Šešelj okupljenima. “Hrvatska je u 20. stoljeću dva puta, uz pomoć Zapada, pokušala napraviti tu lažnu državu koja je počinila genocid nad srpskim narodom. Bože zdravlja, uskoro ćemo osvojiti vlast i mi ćemo odlučivati kuda će ići Srbija. Nećemo priznati hrvatsku ustašku državu dok traje okupacija Srpske Krajine i Srbije”, dodao je Šešelj.

‘Okomio’ se potom na predsjednika i premijera Srbije, rekavši kako Nikolić i Vučić nemaju prava praštati Hrvatsima bilo što u ime srpskog naroda. “To pravo imaju samo oni koji su žrtve. Važno je da nikada ne zaboravimo šta je bilo u Srpskoj Krajini. Jednog dana neće biti NATO-a, neće biti ni EU. Uskoro će se raspasti, a to ćemo strpljivo dočekati i vratiti ono što je naše”, rekao je.

Komentiraj