Kaos je u utorak izbio na grčkom otoku Kosu kada su policajci pokušali premjestiti stotine imigranata na nogometno igralište radi registracije.

Policajci su red uvodili palicama i aparatima za gašenje požara.

Incident je izbio nakon što je policajac s Kosa suspendiran jer je ošamario jednog imigranta istodobno držeći nož u drugoj ruci.

Grčke vlasti bore se s golemim brojem izbjeglica koji u tu zemlju stižu u potrazi za boljim životom u EU-u.

Brojni imigranti kampiraju uz ceste i na plažama Egejskog mora u popularnim turističkim odredištima.

No, pokušaj premještanja stotina izbjeglica na stadion radi registracije pretvorio se u kaos i tučnjavu.

Izbjeglice nezadovoljne dugom procedurom također su blokirale glavnu cestu uz obalu u glavnom gradu Kosa, prenosi Associated Press. Pritom su izvikivali: “Želimo papire, želimo jesti!”:

 

  • Grčka grca pod teretom golemog broja imigranata, a prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice, samo u prvih sedam mjeseci ove godine stiglo ih je najmanje 124.000. Gotovo svi su stigli bježeći pred ratovima u Siriji, Iraku i Afganistanu.

 

Europski direktor agencije Vincent Cochetel rekao je da su prihvatni centri na grčkim otocima “apsolutno neodgovarajući”.

Grčka policija objavila je da je uhitila 156.726 imigranata jer su nelegalno ušli i borave u zemlji od siječnja do srpnja ove godine, u odnosu na 32.070 u istom razdoblju lani.

U međuvremenu je obalna straža izvijestila da je spasila 329 izbjeglica u sedam različitih brodova uz obale otoka Lezbosa i Kosa u posljednja 24 sata.

Ti su otoci nekoliko desetaka kilometara udaljeni od obale Turske i za brojne su imigrante najbrži i najlakši put do EU-a.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da se Grčka sama ne može nositi s tolikim priljevom imigranata i da se zbog gospodarskih problema njegova zemlja suočava s “krizom unutar krize”.

Komentiraj