Turski premijer Ahmet Davutoglu opovrgnuo je u subotu da je raspoređivanje turskih vojnika u okolici grada Mosula uvod u vojnu operaciju u Iraku, nakon kritika Bagdada koji poziva Ankaru da se smjesta povuče.

“Kamp Bashika, 30 kilometara sjeverno od Mosula, kamp je za obuku ustanovljen kao podrška dobrovoljcima koji se bore protiv terorizma”, kazao je Davutoglu na televiziji.

Po turskoj provladinoj agenciji Anatoliji, oko 150 turskih vojnika, uz podršku 20 do 25 tenkova, stiglo je u petak u okolicu Mosula, drugog grada Iraka koji je zauzeo IS, u okviru misije obuke.

Turski vojnici prisutni su već dvije i pol godine na sjeveru Iraka u okviru sporazuma o suradnji koji su potpisale vlasti autonomne regije irački Kurdistan.

Agencije su u subotu ujutro objavile da je Turska poslala nekoliko stotina svojih vojnika u Irak te da je iračka vlada zatražila njihovo hitno povlačenje jer krše suverenitet te zemlje u koju su ušli bez suglasnosti ili poziva Bagdada.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.