Posljednjih se dana mnogo govori o uređivanju vojnih objekata na Prevlaci, što je otvorilo pitanja spremaju li se na jugu Hrvatske kampovi za prihvat izbjelica. Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić i HDZ-ov saborski zastupnik Gordan Jandroković o tome su danas govorili na N1 televiziji.

Vlahušić poručuje kako se neće graditi izbjeglički kamp, ali napominje kako država ima pravo s Prevlakom napraviti ono što smatra da je potrebno. “Nije realno da će izbjeglice prolaziti preko juga Hrvatske. Dubrovnik je prije 24 godine bio izbjeglička zona, imali smo 21.500 registriranih izbjeglica više nego stanovnika Dubrovnika – ako se dogodi bilo kakva kriza, grad Dubrovnik će se znati nositi s time. Političare pozivam da puste Dubrovnik na miru”, istaknuo je Vlahušić.

“Moramo podsjetiti da je Ostojić kazao da se na Prevlaci gradi izbjeglički kamp. Teško je raspravljati s ljudima kojima je laž normalna pojava i koji se lažima služe u političke svrhe. Čitav niz laži postao je sredstvo političke borbe za Milanovića”, poručuje Jandroković. “Ovo o čemu govori Jandroković je nevjerojatna priča – može li itko stotinama tisuća ljudi narediti gdje će se oni kretati? Ovo su apsolutno politički čista predizborna priča”, odgovara mu Vlahušić napominjući kako Hrvatske ne može upravljati izbjeglicama iz Turske.

Jandroković je rekao kako se slaže da je Hrvatska zemlja dobrih ljudi, ali dodaje kako bi trebali biti organizirani – a nismo. “Imamo nevjerojatnu drskost Milanovića, a istovremeno optužuje druge za svoje propuste. Ovo s Prevlakom je čisti dokaz – opet se optužuje druge da stvaraju histeriju. Neorganizirano su ušli su cijelu situaciju. Bez organizacije, reda, discipline… moramo štititi svoje interese, mi idemo prema Schengenu”, istaknuo je.

 

  • Jandroković je kazao kako postoje snimke o tome da se na Prevlaci gradi kamp za imigrante, kao i zapisnik sa sastanka. “Izbjegličku krizu Milanović je koristio da na neprimjeren način govori o susjednim zemljama. Postali smo taoci, i velika je šteta što se izbjeglička kriza događa u predizbornoj kampanji”, dodaje.

 

Istaknuo je kako je ‘nevjerojatna laž’ informacija da je došlo do sastanka Aleksandra Vučića i Tomislava Karamarka. Dodaje da su se susreli jedino na inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. “To je laž i nastavak politike Milanovića da skrene pozornost s vlastitith slabosti”.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas će posjetiti Prevlaku. Kako kaže Jandroković, želi vidjeti što se tamo točno događa. “Stav HDZ-a je jasan – moramo spriječiti južnu rutu. Drago nam je da sada i Vlada govori na isti način, ali njima se jednostavno ne može vjerovati”, zaključuje.

Komentiraj