Bez velike drame, iako su veliki dio drugog poluvremena igrali s igračem manje, nogometaši Hajduka plasirali su se u playoff Europa lige. Ne samo da su sačuvali svoju mrežu, već su ‘iskopirali’ rezultat iz prve utakmice protiv Stromsgodseta. Ohandza, popularni ‘Frane Zolja’ odradio je lavovski posao za ‘Bile’, borio se, asistirao Caktašu za vodeći pogodak, te sam postigao drugi.

Od samog početka utakmice Norvežani su krenuli po pogodak. Jurili su prema golu Lovre Kalinića, koji je pokazao nešto nesigurnosti, ali svi udarci koji su upućivali nogometašo Stromsgodseta završavali su ili pored gola, ili u danas odličnom bloku splitskih nogometaša. Kada bi i došli do lopte, nogometaši Hajduka se nisu branili, već i sami ‘jurišali’ po taj pogodak koji bi im donio nekakvu sigurnost. U tom su jurcanju činili dosta pogrešaka, ali nakon kraja prvog poluvremena, jedan je cilj bio ostvaren – nisu primili pogodak. Spomenimo i kako Norvežani u prvom poluvremenu nisu uputili niti jedan udarac u okvir vrata Kalinića.

U drugo se poluvrijeme ušlo u sličnom tonu. Norvežanima je bilo jasno da imaju još samo 45 minuta da potpuno preokrenu rezultat. Igrala se 53. minuta kada je Zoran Nižić zbog jednog neopreznog starta zaradio drugi žuti karton. Iako se možda očekivalo da se ‘Burićevi klinci’ tada povuku i sve snage usmjere u obranu, dogodilo se upravo suprotno.

Nižić još vjerojatno nije ni došao do svlačionice, kada je Hajduk iz prve prave prilike zabio. Jefferson je izbio jednu loptu iz šesnaesterca, do nje je došao Ohandza, koji sprinta sve do gostujućeg šesnaesterca, izbacuje iz igre dvojicu norveških nogometaša i daje idealnu loptu za Miju Caktaša, koji hladnokrvno zabija pored Pettersena. Ovo je već četvrti pogodak Caktaša u ovim pretkolima.

U 77. minuti Ohandza se i sam upisao u listu strijelaca. Čudesno je prošao dvojicu, prodao koju ‘fintu’ i zabio u donji desni kut Pettersena. Velika fešta u Norveškoj mogla je tada početi. Burić je do kraja utakmice iz igre izvadio oba strijelca (zamijenili su ih Sušić i Maglica) uz veliki pljesak splitskih navijača koji su ‘potegnuli’ sve do Norveške kako bi bodrili sviju ekipu.

Europski se san Hajduka produžio za još minimalno dvije utakmice. Burićeva ‘djeca’ potpuno su neutralizirala konstantne napade Norvežana tijekom cijele utakmice, koji su do kraja susreta skupili tri udarca u okvir gola. Jednako kao Hajduk. Svoje su prilike u četvrtak iskoristili na najbolji mogući način, a koja će ekipa (barem) još jednom napuniti Poljud u kolovozu, saznat ćemo u petak na ždrijebu playoffa.

Komentiraj