Kineski proizvođač automobila Geely, objavio je prvu fotografiju modela TX5 koji bi se od 2017. trebao naći na londonskim ulicama u ulozi taksi vozila.

Automobil koji predstavlja suvremenu interpretaciju tradicionalnog crnog londonskog taksija imat će “Plug-In” hibridni pogonski sustav, ali Geely još uvijek nije objavio njegove tehničke detalje. 

Geely TX5
Geely TX5

Za sada je jedino poznato da će pored elektromotora TX5 dobivati snagu od četverocilindarskog benzinca. 

Najavljeno je i da će pogonske baterije omogućiti vozilu kretanje isključivo na struju u “produženom vremenskom periodu”, što će doprinjeti smanjenju zagađena zraka na ulicama Londona. 

Prilikom konstrukcije novog taksija, proizvođač se morao pridržavati strogih pravila koje propisuje grad London za ovu vrstu vozila. 

Između ostalog, automobil treba pružiti dovoljno prostora za udoban smještaj 6 putnika, koji sjede u zadnjem dijelu vozila okrenuti licem jedni prema drugima, zatim omogućiti pristup invalidskim kolicima, dok radijus prilikom polukružnog okretanja ne smije prelaziti 7,62 m. 

Za dizajn je odgovoran studio iz Barcelone, a očigledan je stilski utjecaj originalnog londonskog taksi vozila FX4 iz 1958. 

Za mehaničku platformu zadužena je kompanija London Taxi (LTC), čiji je vlasnik kineski Geely. Čitav projekt koštao je 250 milijuna funti (oko 340 milijuna eura). 

Dio novca (50 milijuna funti) uložen je u novu tvornicu kompanije LTC u kojoj će se godišnje izrađivati 36.000 vozila s električnim pogonom, za različite potrebe.

Komentiraj