Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, u srijedu, na Martinje, predstavio je javnozdravstvenu akciju “Kada piješ, ne vozi”, a na predstavljanju je upozoreno da je alkohol i dalje jedan od glavnih “krivaca” za prometne nesreće te da su alkoholizirani vozači prošle godine na zagrebačkom području sudjelovali u svakoj sedmoj prometnoj nesreći.

Akcija će se održati 5. prosinca u razdoblju od 11 do 13 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu, gdje će se građane nastojati “otrijezniti” po pitanju svih zabluda koje ih mogu potaknuti da sudjeluju u prometu pod utjecajem alkohola i na taj način ugroze vlastiti, ali i tuđe živote.

“Osobe koje voze pod utjecajem alkohola postaju slobodnije, povećano im je samopouzdanje i donose iracionalne odluke. Pogrešna procjena ili zakašnjela reakcija uzrokovana alkoholom može dovesti do tragičnih, smrtonosnih posljedica. Naša je javnozdravstvena zadaća građane educirati o opasnostima vožnje pod utjecajem alkohola, osvijestiti ih o svim mogućim opasnostima kojima sebe i druge izlažu kad sjednu alkoholizirani za upravljač, ali i o štetnosti samog alkohola po zdravlje. To ćemo i učiniti, zajedno s našim partnerima u ovoj javnozdravstvenoj akciji“, poručio je Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ “Dr. Andrija Štampar”.

“Štampar” će akciju provesti u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba, PU zagrebačkom i Triglav osiguranjem. Posebna pažnja bit će posvećena mladim vozačima s obzirom da istraživanja pokazuju porast pijenja alkohola među mladima u Hrvatskoj.

S obzirom na to da se akcija organizira u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, Šostar je istaknuo da u Zagrebu svaki dan zbog prekomjerne konzumacije alkohola pati 25 tisuća osoba, uključujući članove obitelji. Posebno, kaže, zabrinjava popularnost tzv. binge drinkinga (u što kraćem vremenu se što više napiti) među mladima, koji ekscesivno piju pet ili više pića jedno za drugim, najčešće u parkovima i na igralištima, zbog čega je Grad Zagreb zabranio pijenje alkoholnih pića na javnim mjestima.

Voditeljica službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Mirjana Orban istaknula je da sva egzaktna istraživanja pokazuju kako i mala količina alkohola mijenja psihofizičke sposobnosti, a koncentracije veće od 0,5 promila mijenjaju i motoričke sposobnosti, brzinu reagiranja, percepciju i rasuđivanje.

Ovakve akcije su bitne pogotovo za mlade, koje pozivamo da ne sjedaju za upravljač ako namjeravaju konzumirati alkohol. “Pozovi taksi, vrati se javnim prijevozom ili zovi nekoga od članova obitelji. Čuvaj sebe, a na taj ćeš način ćeš čuvati i sve oko sebe”, istaknula je Orban.

Hrvatska je po procjenama potrošnje čistog alkohola po glavi stanovnika u europskom prosjeku, ali zabrinjava da smo na trećem mjestu po zadnjem istraživanju ESPAD-a (European School Survey Project an Alcohol and other Drugs) o ekscesivnom pijenju i opijanju mladih unutar mjesec dana. Naši mladi su zauzeli 3. mjestu od 40 zemalja koje su sudjelovale u istraživanju, upozorila je Orban.

Voditelj službe prevencije PU zagrebačke Velimir Tišma istaknuo je da sve više mladih vozača gubi život u prometu, a u prvih deset mjeseci ove godine PU zagrebačka bilježi 166-postotni porast takvih slučajeva.

“Apeliramo na mlade vozače da se odgovorno ponašaju u prometu, jer su posljedice alkoholiziranosti vozača često tragične”, istaknuo je Tišma.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, prošle je godine u Hrvatskoj zbog vožnje pod utjecajem alkohola poginulo 68 osoba, 596 je teško ozlijeđeno, dok je 1906 osoba lakše ozlijeđeno.

Istraživanje koje je proveo Medicinsko-psihološki institut u Essenu pokazuje da je vozaču s 0,5 promila alkohola u krvi udvostručen rizik od nesreće, onome s 0,6 utrostručen, a onome s jedan ili više promila više nego usedmerostručen. Utjecaj alkohola također može biti pojačan umorom, stresom, bolešću ili uzimanjem lijekova.

Komentiraj