– Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić u srijedu je potvrdila da se odustalo od donošenja uredbe sa zakonskom snagom kojom bi se omogućilo da svako novorođeno dijete dobije tisuću eura zbog toga što bi na snazi mogla biti samo mjesec dana te dodala da je zakon koji bi to regulirao pripremljen kako bi ga u proceduru uputila nova vlada.

U izjavi novinarima nakon sjednice Vlade ministrica je podsjetila da je za tu mjeru u proračunu osiguran novac, ali da zbog pada Vlade zakon kojim bi se to regulirao nije prošao potrebnu proceduru i nije stupio na snagu.

„Zakonom je bilo previđeno da se taj novac daje za svako novorođeno dijete od 1. rujna i bio je u proceduri, upućen u Vladu, no zbog nastale situacije nije ugledao svjetlo dana. To smo mislili regulirati uredbom, no kako bi ona vrijedila samo mjesec dana, nažalost, onda smo odlučili ipak pričekati izbore i da nova vlada, za koju vjerujemo da će biti naša, onda uputi zakon u proceduru“, kazala je Juretić.

Tim bi zakonom bilo regulirano da pravo na tisuću eura imaju i djeca rođena od 1. rujna, kao što je bilo i najavljivano, dodala je.

Ministrica kaže kako se o donošenju uredbe razmišljao zbog toga što je riječ o mjeri o kojoj se puno govorilo, odnosno da Vlada ne ispadne neozbiljna u smislu „obećali ste, a niste ispunili“.

Stoga su, kaže, razmišljali o njezinom donošenju „pa makar trajalo mjesec dana“.

No, kako se zakon u ovom slučaju može primjenjivati retroaktivno, jer se radi o pravima, odlučili smo se na reguliranje zakonom, objašnjava.

„Da to nije bilo moguće  inzistirali bismo na uredbi, pa makar bila na snazi samo mjesec dana. Onda bismo pokušali neki drugi način da ispravimo, uvjetno rečeno, nepravdu za djecu koja bi se rodila u tom vakuumu dok se ne donese novi zakon“, dodala je ministrica.

Samu mjeru ne smatra populističkom, već motivirajućom i znakom dobre volje. “Jer, za nekoga koji će tih tisuću eura potrošiti za društvo s prijateljima kad mu se rodi dijete, naravno da to ništa ne znači. Ali, za nekoga kome će to itekako dobro doći za kupnju opreme za dijete, da ne mora dići kredit ili ići u minus, mislim da je to dobrodošlo”, rekla je ministrica.

Istaknula je da bi bilo žalosno kad bi ostala samo ta mjera te dodala da je pri ministarstvu trebala biti osnovana i uprava za demografiju.

“Naravno da je ova vlada htjela raditi na tome, pri ministarstvu je trebala biti osnovana uprava za demografiju koja bi se bavila demografskom i populacijskom politikom. To bi bila sinergijska politika, koja bi uključivala više ministarstva, i na tome će sigurno sljedeća HDZ-ova vlada raditi”, kazala je Juretić.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.