Zastupnik socijaldemokrata u njemačkom parlamentu Josip Juratović izjavio je u ponedjeljak u Beogradu da hrvatska blokada pristupnih pregovora Srbije s EU-om nije pravi put i uvjeren je da bi poglavlja 23 i 24 mogla biti otvorena u lipnju.

“Mislim da je Hrvatska s pravom istaknula par tema koje nisu riješene i koje bi trebalo rješiti u svakom slučaju. Međutim, pristup blokiranja pretpristupnih pregovora nije pravi put”, izjavio je Jutratović novinarima nakon sastanka sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

“Nadam se da će u razgovorima između Hrvatske i Srbije, koje u tome najviše snose odgovornost, biti postignut dogovor i svijest da je otvaranje poglavlja bitno za obje strane”, dodao je.

On smatra da bilateralna pitanja treba riješiti unaprijed, podsjećajući na primjer Slovenije i Hrvatske kada je Ljubljana zbog graničnog spora blokirala hrvatske pregovore s Bruxellesom.

“Takva se pitanja moraju rješavati bilateralno i nadam se da će sve biti u redu u svezi spora Hrvatske i Srbije te da će obje strane shvatiti ozbiljnost”, poručio je zastupnik u Bundestagu.

Juratović, koji je hrvatskog podrijetla, istaknuo je da se taj problem ne tiče samo Njemačke niti je samo posao Berlina da utječe na Beograd i Zagreb, već je to pitanje za EU.

“Važno je da nadvlada ozbiljnost u procesu u kojem i EU mora igrati ulogu”, poručio je Juratović, rekavši kako se nada da će “do rješenja doći još u lipnju”.

Iz Vučićeva uerda nakon sastanka s Juratovićem priopćeno je da su sugovornici naglasili potrebu očuvanja stabilnosti Zapadnog Balkana kao temelje napretka cijele regije.

Vučić je zahvalio Juratoviću na doprinosu unaprjeđenju uzajamnog razumijevanja i povjerenja u srpsko-njemačkim odnosima te na potpori Srbiju u eurointegracijksom procesu.

Juratović je, kako se navodi u priopćenju, poručio kako se zalaže da Zapadni Balkan “ostane u fokusu njemačke vanjske politike”, pozitivno ocijenivši doprinos premijera Vučića poboljšanju odnosa u regiji.

Komentiraj