Članice Europske unije ne bi se trebale prepustiti prvim porivima da odbiju primiti izbjeglice nakon napada u Parizu jer su napadači u Francuskoj bili kriminalci, a ne tražitelji azila, rekao je u nedjelju predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Najviši poljski i slovački dužnosnici izjavili su da ne mogu prihvatiti plan EU-a o relokaciji izbjeglica unutar članica nakon napada, priopćivši da je to nasilje pokazalo da postoji razlog za zabrinutost Europljana glede primanja muslimanskih izbjeglica.

“Ne bi trebali miješati različite kategorije ljudi koji dolaze u Europu”, rekao je Juncker na tiskovnoj konferenciji na marginama summita G20 u turskom gradu Beleku.

  • Jedan od napadača u Parizu je identificiran kao migrant koji je ušao u EU preko Grčke zajedno s drugim izbjeglicama.

“Onaj koji je odgovoran za napade u Parizu… je kriminalac, a nije izbjeglica niti je tražitelj azila”, kazao je Juncker.

“Pozvao bih one u Europi koji pokušavaju promijeniti migracijski plan koji smo usvojili – želio bih ih podsjetiti da budu ozbiljni s tim u vezi i da se ne prepuštaju tim prvim porivima koji mi se ne sviđaju”, kazao je.

“Vidim u čemu je poteškoća, ali ne vidim potrebu za promjenom našeg općeg pristupa”, istaknuo je.

Komentiraj