Jučer su u zagrebačkom Hotelu Esplanade brojni poznati uživali u pravom ugođaju bečke kavane zajedno s Julis Meinlom u sklopu kojeg je najavljen današnji Međunarodni dan poezije, kada će se u odabranim kafićima diljem Hrvatske, samo danas, kava moći platiti stihom ispisanim na Julius Meinl razglednici.

Razglednice sakupljene u kafićima potom se šalju onima kojima je topla riječ, napisana od srca, najpotrebnija. Sve to dio je globalnog projekta #PoetryForChange koji pomoću poezije, pisane riječi i emocija nastoji promijeniti svijet i učiniti ga boljim mjestom za život pa makar i na trenutak.

Najavu ovog hvalevrijednog projekta jučer nisu propustili: Milana Vlaović, Marko Tolja, Duško Čurlić, Antonija Šola, Ana Begić Tahiri, Marija Borić, Ana-Marija Percaić, Tihana Harapin Zalepugin, književnik Drago Štambuk, Antonio Franić te brojni drugi ljubitelji poezije.

Okupljene je sve pozdravio Luigi Simonetta, predsjednik Uprave tvrtke Julius Meinl Bonfanti, koji je izrazio dobrodošlicu i zahvalio svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj.

Luigi Simonetta
Luigi Simonetta

“Julius Meinl od 1862. inspirira pjesnike diljem svijeta te je pokretač brojnih inicijativa u kojima se može doživjeti poezija i vidjeti kako se ona zaista može pronaći svugdje. Jedna od njih je i projekt Platite kavu stihom, u kojem je novac zamijenjen vrjednijom valutom – osjećajima izraženima kroz stihove, a provodi se već četvrtu godinu zaredom. Tako se u odabranim kafićima diljem Hrvatske, na Međunarodni dan poezije, kava može platiti stihom ispisanim na Julius Meinl razglednici, koja je također dostupna u odabranim kafićima. Razglednice sakupljene u kafićima potom se šalju onima kojima je topla riječ, napisana od srca, najpotrebnija. Sve to dio je globalnog projekta #PoetryForChange koji pomoću poezije, pisane riječi i emocija nastoji promijeniti svijet i učiniti ga boljim mjestom za život. Svi smo mi pjesnici u srcu, a upravo na Međunarodni dan poezije možemo izraziti ljubav prema pisanoj riječi i osloboditi vlastitu kreativnost”, rekao je Luigi Simonetta.

Ove godine svi pjesnici imaju priliku iskazati svoje najiskrenije emocije kroz stihove koje mogu napisati i poslati dragim osobama putem Julius Meinl razglednica, koje se nalaze u sto poštanskih ureda diljem Republike Hrvatske.

Ovu hvalevrijednu akciju podržala je i Hrvatska pošta, koja je u suradnji s kompanijom Julius Meinl izdala komercijalnu marku, za čiji je izgled zaslužna grafička dizajnerica Ivona Đogić Đurić. Marka će isključivo na današnji Dan poezije, zajedno s Julius Meinl razglednicom biti besplatna.

Komentiraj