SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović u srijedu je ocijenio kako Hrvatska, umjesto Vlade kao centra moći koji rješava probleme građana, ima “tri centra nemoći koje čine dva potpredsjednika Vlade bez resora i premijer”, a što, ističe, svjedoči o potpuno nefunkcionalnoj Vladi i kaosu u vladajućoj koaliciji.

“Dokaz da imamo tri centra nemoći i potpuno nefunkcionalnu Vladu je i državni proračun koji je potpuni promašaj, nereformski je i neambiciozan, bez ikakvog pomaka u smjeru fiskalne konsolidacije”, poručio je Jovanović s konferencije za novinare u Puli.

Osim toga, dodao je, Hrvatska i četiri mjeseca od parlamentarnih izbora te dva mjeseca od formiranja nove Vlade svjedoči “potpunom kaosu u vladajućoj koaliciji, u kojoj je prisutan nesklad i neprestani prijepori unutar koalicije”.

Karamarko mandat koristi za kampanju i kadroviranje, Petrov je izgubljen, a Oreškoviću je Vlada tek usputna stanica

Za prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka rekao je kako svoj mandat “koristi isključivo za unutarstranačku kampanju te kadroviranje u tajnim službama i smjene u medijma”, a za potpredsjednika Vlade i čelnika Mosta Božu Petrova kaže kako je izgubljen i “u potrazi za izgubljenim reformama”. Premijeru Tihomiru Oreškoviću zamjera, pak, da mu je Vlada “očito samo jedna usputna stanica u napredovanju u međunarodnoj karijeri”.

SDP-ovac Peđa Grbin predbacio je Vladi da je državnim proračunom zakinula Istru, s obzirom da se prilikom izrade proračuna, ističe, očito odlučivalo po političkom kriteriju. O tome kako se proračun odnosi prema Puli svjedoči, kaže, i primjer sveučilišta gdje je za stavku kapitalnih ulaganja prošla Vlada prije dvije godine izdvojila deset milijuna kuna, lani devet milijuna, dok je ove godine za tu stavku predviđeno svega 900 tisuća kuna.

Grbin: Vlada proračunom kažnjava Pulu i Istru

“To je eklatantan primjer i dokaz kako se Vlada odnosi prema Istri i Puli. Ne možemo dopustiti da Pula i Istra budu kažnjeni za to. No, to se ne odnosi samo na Istarsku, već primjerice i na Varaždinsku županiju gdje je već sklopljen ugovor s Vladom o realizaciji nekih projekata, a sada se oni stopiraju”, istaknuo je Grbin.

Očekuje da će proračun uskoro ‘doživjeti’ rebalans, jer su “stavke nerealno planirane s obzirom da priljev sredstava neće biti onakav kakav su očekivali”. Naime, smatra, iz EU fondova ne može se privući tolika sredstava koliko je planirano, jer su neki projekti tek u fazi projektiranja i ishođenja dozvola.

Negodovanje odnosom proračuna prema Istri izrazila je i SDP-ova zastupnica Tanja Vrbat, ističući kako je ta regija zakinuta i time što proračun ne uključuje niti jednu reformu.

“Što se tiče reformi, od njih u proračunu nema niti ‘r’. Vlada se bavi represijom medija, ugrožavaju se građanske slobode, a Istra će ponovno stagnirati. Kažnjava se po političkom ključu, to je neprihvatljivo”, zaključila je Vrbat

 

Komentiraj

FOTO:Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.