Dusko Marusic/PIXSELL

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović gostovao je jutros u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije, gdje je komentirao aktualne događaje.

Na pitanje postoji li još ‘ustaška zmija’, o kojoj je Josipović često govorio, kaže: “Čuli ste kako sikće neki dan na prosvjedima”. Dodao je kako se može vidjeti da neki novoizabrani dužnosnici imaju ‘takve nekakve’ tendencije, ali i kako se nada da u svom službenom djelovanju neće pokazivati te trendove.

Josipović kaže kako sustav na koji funkcionira SOA nije dobar. O slučaju nadzora predsjednice zbog kontakta sa Zdravkom Mamićem kaže kako tu očito postoje i neki privatni odnosi, a ne samo poslovno. Na pitanje smije li SOA pratiti i prisluškivati najviše dužnosnike, Josipović kaže kako nitko ne bi trebao biti zaštićen. “Ako netko uđe u koruptivnu priču zar ga ne bi trebalo kontrolirati? Zato i postoji sustav dva ključa, koji je načelno dobar – premijer i predsjednica supotpisuju imenovanja”, objašnjava.

Smatra da je ukidanje financiranja neprofitnih medija, što je najavio novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović, pogrešno. “Dio scene ne može sigurno opstati na tržištu, a neki mediji zasigurno trebaju i zaslužuju potporu”, kaže Josipović. “Imate cijelu skalu na koji se može utjecati na slobodu govora i medija. Od izravnog nasilja do suptilnijih metoda, kao što je uskrata financiranja i to utječete na medijsku scenu i ide na štetu javnog izražavanja”, rekao je Josipović.

O početnim tjednima nove Vlade Josipović kaže kako se nema što vidjeti, osim afera i nekih nejasnoća. Dodaje kako nimalo ne sumnja u rezultate parlamentarnih izbora. “Apsolutno mislim da je nevjerojatno. To je toliko jednostavno za otkriti da ne znam kome bi to palo na pamet”, poručuje i dodaje da je izjava Tomislava Karamarka da je Domoljubnoj koaliciji ukradeno pet ili šest mandata – ‘dio kampanje unutarstranačkih izbora’.

O premijeru Tihomiru Oreškoviću rekao je kako ima i prednosti i nedostatke. “Političko neiskustvo je jedan od njegovih nedostataka. Nema iskustva u Hrvatskoj, ali ima i neke prednosti – poslovno iskustvo, kontakte u svijetu. Vidjet ćemo koliko će biti njegovo umijeću da prednosti nadvladaju nedostatke”, kaže.

Istaknuo je kako nema, niti ne želi imati ured bivšeg predsjednika. “Stjepan Mesić je odlučio biti bivši predsjednik i obavlja zanimljiv posao. Nije takav ured očito svima simpatičan, ali bi trebalo naći način da se iskoriste bivši predsjednici”, zaključuje.

Komentiraj

FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.