Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović posljednjih dana vodi žestok dijalog s temperamentijim dijelom rimokatoličkog klera.

Čemu napadi?

“Ne, nisam napao Crkvu, nego HRT, i to ne zbog prijenosa mise, kako lažu neki desni mediji. Uostalom, i ja sam znao otići na mise u znak poštovanja prema vjeri svojih prijatelja i sugrađana. Ali protiv sam koncepta HTV-a koji je danima „prebukirao“ svoj program vjerskim sadržajem. To ne samo da prelazi okvire javne televizije i njezinih obaveza prema Vatikanskim ugovorima nego je kontraproduktivno za promociju duhovnih sadržaja. Osim toga, javna televizija trebala bi slijediti sekularni karakter države. Međutim, smatram da je Hrvatska dobrano iskoračila iz Ustavom definiranog koncepta sekularne države pa je valjda program HRT-a logična posljedica te činjenice. Drugo, osvrnuo sam se negativno na tezu mons. Marina Barišića kojom je u istu ravan stavio razvod braka s najvećim društvenim zlima. Zar se zaista razvod, pravo koje jamči hrvatska država kada, nažalost, dvoje ljudi više ne može biti zajedno, možemo uspoređivati sa zlima poput korupcije, ubojstva ili pedofilije!? Ili razarajuće gospodarske krize zbog koje mnogi svoju budućnost traže u bijegu iz Hrvatske? Što je sljedeće? Da se zabrani razvod braka?”, rekao je Josipović za Večernji list.

U raspravu se uključila i udruga Vigilare, snažno oslonjena o najbrojniju kršćansku denominaciju u Hrvatskoj.

“Gospoda iz udruge Vigilare najkonzervativniji su dio hrvatskog društva. Njihovo je pravo da u demokratskom društvu zagovaraju što god žele, pa i da izmišljaju nekakav govor mržnje. Referiraju se na moju izjavu da Hrvatska NIJE katolička džamahirija. Pa valjda ne misle suprotno, da Hrvatska to jest ili da bi trebala biti!? Ako se ne slažu s mojom tvrdnjom, onda zastupaju koncept hrvatske države i društva suprotan našem Ustavu pa bi se oni trebali ispričati.”

Komentiraj